Τα πρώτα δείγματα γραφής από το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και το εμπάργκο σε αυτό που τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου του 2022, έκαναν την εμφάνισή τους άμεσα και με εκκωφαντικό τρόπο.
Η έναρξη της χρονιάς για τη Ρωσία ήταν η χειρότερη για σχεδόν 25 χρόνια, καθώς τον Ιανουάριο κατέγραψε το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 1998, διαμορφούμενο στο 1,76 τρισ. ρούβλια ή 25 δισ. δολάρια.
Η βύθιση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας κατά 46% και η ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών κατά 59% εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξαν βαρύτατα τα δημοσιονομικά της Ρωσίας. Είναι ενδεικτικό ότι έλλειμμα του Ιανουαρίου αναλογεί περί του 60% του ελλείματος για ολόκληρο το 2023 στα 2,93 τρισ. ρούβλια.
Τα φορολογικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά τον πρώτο μήνα της τρέχουσας χρονιάς ανήλθαν στα 426 δισ. ρούβλια, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο μετά την πανδημία και τα 214,2 δισ. ρούβλια τον Μάιο του 2020.
Επίσης απέχει παρασάγγας από την εκτόξευση των εσόδων στο 1,812 τρισ. ρούβλια τον Απρίλιο του 2022, τον δεύτερο μήνα επί της ουσίας του πολέμου στην Ουκρανία (η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι).
Μετά το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου ρωσικής προέλευσης στα 60 δολάρια το βαρέλι, η Μόσχα βλέπει το αργό της να έχει κατρακυλήσει υπό των 50 δολαρίων (49,48 δολάρια), όταν η τιμή του μπρεντ σήμερα άγγιξε τα 85 δολάρια το βαρέλι και αυτή του αργού ξεπέρασε τα 78 δολάρια.
Οι κυρώσεις της Δύσης
Το εκρηκτικό μείγμα όμως δεν προκαλείται μόνο από τα μειωμένα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμα και τις αυξημένες δαπάνες εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, συμπληρώνεται από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις της Δύσης.
Οι κυβερνήσεις της Δύσης μόνο «φειδωλές» δεν φάνηκαν αναφορικά με την επιβολή δασμών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία, η Δύση συνολικά έχει επιβάλει ούτε λίγο ούτε πολύ 10.901 κυρώσεις. Αν αυτές οι κυρώσεις προστεθούν σε εκείνες που ήταν ήδη σε ισχύ, τότε σύμφωνα με τα στοιχεία της Castellum.AI, έως τις 27 Ιανουαρίου η Ρωσία υπόκειται σε συνολικά 13.656 κυρώσεις.
Πιο «αυστηρές» από τις χώρες της Δύσης εμφανίζονται οι ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει συνολικά πριν και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία 18.874 κυρώσεις.
Ακολουθεί η Ελβετία με 1.609 κυρώσεις, στη συνέχεια ο Καναδάς με 1.536 κυρώσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.414 κυρώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται πέμπτη σε αυτή την άτυπη λίστα με 1.389 κυρώσεις και μετά έπεται μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. η Γαλλία με 1.323 κυρώσεις.
Πιο πίσω βρίσκονται οι Αυστραλία και Ιαπωνία με 936 και 880 κυρώσεις αντίστοιχα.
Ο Πούτιν απαιτεί αντίδραση
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή στο Κρεμλίνο να καταστρώσει ένα σχέδιο έως την 1η Μαρτίου, για το πώς θα αξιολογεί την τιμή του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση των κυρώσεων στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών φορολογεί τους παραγωγούς πετρελαίου με βάση μια μηνιαία εκτίμηση των τιμών για το ρωσικό αργό από την Argus Media. Η εκτίμηση περιλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης για τα φορτία που αποστέλλονται στη βορειοδυτική Ευρώπη.
Πηγή: ΟΤ