Ο Μάνος Λοΐζος ήταν υπήρξε από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες που προσέφερε πολλά στο έντεχνο τραγούδι, αλλά και στην ελληνική μουσική γενικότερα.
Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας. Ήταν μοναχοπαίδι και όταν έγινε επτά ετών, μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Από νωρίς ασχολήθηκε με τη μουσική. Στο τοπικό ωδείο άρχισε να παίζει βιολί, αλλά τελικά προτίμησε την κιθάρα. Το 1955 αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο και έφυγε για την Αθήνα. Γράφτηκε στη Φαρμακευτική Σχολή και αργότερα στην ΑΣΟΕΕ. Το 1960, παράτησε τις σπουδές του, για να αφοσιωθεί στη μουσική.
Δυο χρόνια αργότερα, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ). Στο σύλλογο εντάχθηκαν αμέσως και οι Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Μαρκόπουλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Νότης Μαυρουδής, Φώντας Λάδης, Μάνος Ελευθερίου κ.α. Ο Μάνος Λοΐζος ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας του συλλόγου που το ίδιο καλοκαίρι συμμετείχε στη μουσική επιθεώρηση του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη Πόλη», που ανέβηκε στο Θέατρο Παρκ.
Το 1965 παντρεύτηκε τη Μάρω Λήμνου και ένα χρόνο αργότερα, ήρθε στον κόσμο η κόρη τους Μυρσίνη. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν τα πιο δημιουργικά του μουσικοσυνθέτη. Ωστόσο, στα χρόνια της δικτατορίας, μπήκε στο στόχαστρο των αρχών για τις αριστερές του πεποιθήσεις. Αμέσως μετά την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, συνελήφθη και έμεινε για 10 ημέρες στα γραφεία της Ασφάλειας.
Το 1974 κυκλοφόρησε τον δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», ο οποίος περιείχε όλα τα τραγούδια που είχαν απαγορευτεί τα χρόνια της χούντας. Τα επόμενα τρία χρόνια υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού, ενώ το 1978 ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας.
Τον ίδιο χρόνο παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη. Στα 20 περίπου χρόνια της μουσικής του διαδρομής, έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά και διαχρονικά τραγούδια της ελληνικής σκηνής. Τα τραγούδια του ερμήνευσαν πολλοί γνωστοί τραγουδιστές, όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρία Φαραντούρη κ.α.
Ο Μάνος Λοΐζος πέθανε νωρίς, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982, λίγο πριν κλείσει τα 45 του χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο. Το έργο του παραμένει ακόμα και σήμερα επίκαιρο, διαχρονικό και πλούσιο.