Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Οι πιστωτές της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου του 1953, με σκοπό να συζητήσουν την πιθανότητα της διαγραφής χρέους, της υπερχρεωμένης ηττημένης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν για 6 μήνες και στις 8 Αυγούστου του 1953, υπεγράφη η «Συμφωνία του Λονδίνου», που προέβλεπε κούρεμα 60% των γερμανικών χρεών. Τότε τα χρέη της Γερμανίας έφταναν τα 32 δισ. μάρκα, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές αποζημιώσεις.
Ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία βρισκόταν και η Ελλάδα. Η αποπληρωμή του χρέους που δεν κουρεύτηκε θα γινόταν σε 30 χρόνια με έναν πολύ σημαντικό όρο: η αποπληρωμή θα γινόταν εφόσον η Γερμανία είχε εμπορικό πλεόνασμα και η αποπληρωμή του χρέους δεν θα ξεπερνούσε το 3% των εσόδων από το εξαγωγικό εμπόριο.
Μαζί με το σχέδιο Μάρσαλ, η «Συμφωνία του Λονδίνου» βοήθησε πολύ στο να επιτευχθεί το λεγόμενο «γερμανικό θαύμα». Η οικονομία απογειώθηκε σιγά σιγά ενώ η ένταξή της στους διεθνείς θεσμούς έγινε ομαλότερα. Η ανάπτυξη που ακολούθησε έκανε εύκολη την αποπληρωμή του χρέους της Δυτικής Γερμανίας. Η τελευταία δόση του δόθηκε τον Οκτώβριο του 2010, όταν η χώρα μας έμπαινε στα μνημόνια.
Από τότε, πολλές χώρες επικαλέστηκαν το συγκεκριμένο κούρεμα για την διεκδίκηση υπερχρεωμένων χωρών του Τρίτου Κόσμου. Το ίδιο έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας για την Ελλάδα, όταν επισκέφθηκε το Ευρωκοινοβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου του 2012.