Η Σαουδική Αραβία έμεινε ως μοναδική υποψήφια για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2034 αφού, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (31/10), η Αυστραλία επιβεβαίωσε ότι δεν θα υποβάλει φάκελο υποψηφιότητας για το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γεγονός.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η FIFA είχε καλέσει χώρες από την Ασία και την Ωκεανία να υποβάλουν υποψηφιότητα για τη διοργάνωση έως τις 31 Οκτωβρίου. Ο επικεφαλής της Football Australia (FA), Τζέιμς Τζόνσον, είχε δηλώσει ότι η χώρα «διερευνούσε την πιθανότητα» για το Μουντιάλ του 2034 αλλά, την Τρίτη (31/10), η εγχώρια ποδοσφαιρική Αρχή ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στις υποψηφιότητες για το Ασιατικό Κύπελλο Γυναικών του 2026 και για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2029.
{https://twitter.com/Reuters/status/1719278034845372511}
Η απόφαση της Αυστραλίας να μην προχωρήσει με το Μουντιάλ του 2034 αφήνει τη Σαουδική Αραβία ως τη μόνη επιβεβαιωμένη υποψήφια. Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τη διοργάνωση μόλις λίγα λεπτά μετά την πρόσκληση της FIFA για υποβολή υποψηφιοτήτων, στις 4 Οκτωβρίου, από χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας.
Ο πρόεδρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, του ηπειρωτικού διοικητικού οργάνου του αθλήματος στο οποίο ανήκει η Αυστραλία, δήλωσε ότι «ολόκληρη η ασιατική ποδοσφαιρική οικογένεια» θα υποστηρίξει ενωμένη την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας.
Η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 στο Μαρόκο, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, προσθέτοντας επίσης αγώνες για την εκατονταετή επέτειο του Μουντιάλ στην Ουρουγουάη, στην Αργεντινή και στην Παραγουάη.
Ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Πάντως, από την πλευρά της, η Sport & Rights Alliance και η Διεθνής Αμνηστία λένε ότι η FIFA πρέπει να εξασφαλίσει σαφείς δεσμεύσεις για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες που ενδέχεται να φιλοξενήσουν τα τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών του 2030 και του 2034, ώστε να αποτραπούν σοβαρές πιθανές καταχρήσεις.
«Με μία μόνο υποψηφιότητα για κάθε τουρνουά, η FIFA μπορεί να έχει πετύχει αυτογκόλ», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας, συμπληρώνοντας το εξής: «Η FIFA πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσει πώς περιμένει από τους οικοδεσπότες να συμμορφωθούν με τις πολιτικές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει, επίσης, να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, εάν δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα οι σοβαροί κίνδυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
{https://youtu.be/OjKakzeJMA8}