Το ξέρατε; Μπορεί να έχουμε συνηθίσει την Πρωτοχρονιά να τρώμε βασιλόπιτα, μια παραλλαγή του τσουρεκιού, αλλά στην Ξάνθη τα παλιά χρόνια έφτιαχναν κάτι άλλο!
Στα Άβδηρα της Ξάνθης ορισμένες νοικοκυρές δεν ζυμώνουν βασιλόπιτα, αλλά, ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μία πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί.
Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, που ονομάζεται «σινί» και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, το σορβά.
Δες περισσότερα έθιμα, εδώ