Tην Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου θα γίνει συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 10:00 το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Απεργία – αποχή για τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ.) των Δήμων, από τις 23 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου, προκήρυξαν οι ομοσπονδίες ΠΟΕ – ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα). Αποφασίστηκε επίσης πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου από την έναρξη του ωραρίου έως 12.00 το μεσημέρι και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στις 10:00 το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις ομοσπονδίες κάνουν λόγο για αδυναμία σχεδόν των μισών Δήμων να λειτουργήσουν ΥΔΟΜ, ενώ σε όσους Δήμους διαθέτουν τέτοιες υπηρεσίες αυτες δυσλειτουργούν εξαιτίας υποστελέχωσης. Διεκδικούν επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις Μηχανικών καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, ενώ έχουν σειρά από οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Για το μέγεθος του προβλήματος επικαλούνται μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), σύμφωνα με την οποία, ΥΔΟΜ διαθέτουν μόνο οι 168 από τους 332 Δήμους της χώρας. Οι τέσσερις εξ αυτών λειτουργούν χωρίς Μηχανικό και 94 με ελλειπές προσωπικό. Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δεν διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 Αρχιτέκτονα Μηχανικό,74 Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δεν διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.
Στους υπόλοιπους 164 Δήμους που δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ, περιλαμβάνεται η μεγάλη πλειονότητα των Δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, 33 Δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων καθώς και οι περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους.
Η απεργία – αποχή των μελών των ανωτέρω ομοσπονδιών αφορά:
Α. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις,αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική και υγιεινής των οικοδομών, έλεγχο προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις και ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και τον έλεγχο για χορήγηση παρεκκλίσεων για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.
Β. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων-τακτοποιήσεων και αναλογισμού,
υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολήςεισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας-οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κ.λπ.
Γ. Τη συμμετοχή των μελών στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.),
ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.
Δ. Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των Ελεγκτών Δόμησης.
Από την κινητοποίηση εξαιρούνται οι πράξεις που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και της αντιμετώπισης-αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών.