Μία σειρά από στοχευμένες αλλά όχι γενικευμένες μειώσεις φόρων, αλλαγές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και στον τρόπο πληρωμής των ποσών που θα προκύψουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2025 (εισοδήματα 2024), αλλά και την προσδοκία ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω των νέων εξελιγμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που έχει καθιερώσει η ΑΑΔΕ, θα οδηγήσει τα έσοδα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και άρα θα υπάρχει η δυνατότητα νέων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών, φέρνει το νέο έτος, με τους πολίτες να ευελπιστούν και σε αρκετές περιπτώσεις να απαιτούν να αποκλιμακωθεί και άλλο η φορολογική επιβάρυνσή τους.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 αποτελεί από τις 15 Δεκεμβρίου 2024 νέο νόμο του κράτους και περιλαμβάνονται σ΄ αυτόν όλα τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ, την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, τις αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων και τις εκπτώσεις φόρου σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής και άλλες πολλές που σχετίζονται με τις επενδύσεις, τις συντάξεις, τους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής
Αυτό όμως που ξεκαθαρίζουν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι κλειδί για περαιτέρω μείωση της φορολογίας θα αποτελέσει η νέα δεξαμενή εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα επιπλέον έσοδα από την καθολική εφαρμογή των MyData, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τη δυνατότητα αναγνώρισης δαπανών μόνο στην περίπτωση που αυτά έχουν ακολουθήσει την ηλεκτρονική καταγραφή εκτιμάται για το 2025 ότι μπορούν να ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να περιμένουν τα τέλη του 2025 και αφού πρώτα «κάνει ταμείο» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να δουν στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2026 τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι κάθε κυβέρνηση τα χαρτιά των δυνατών παροχών και των φορο-ελαφρύνσεων τα κρατάει κλειστά και τα εμφανίζει πριν τις εκλογές.
Όποιες επιλογές κάνει η κυβέρνηση για ουσιαστικές φορο-ελαφρύνσεις, τις μεταθέτει προς το τέλος της τετραετίας
Μείωση για άμεσους φόρους
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ οι φορολογικές αλλαγές θα στοχεύουν σε ελαφρύνσεις στο μέτωπο των άμεσων φόρων και καθόλου σε αυτό των έμμεσων φόρων, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η έμμεση φορολογία είναι εκείνη που θεωρείται άδική και ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην γιγάντωση της φοροδιαφυγής. Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα έχουν εφαρμογή από το 2026, ενώ σε κάθε περίπτωση θα έχουν πλήρως ξεδιπλωθεί πριν τις εκλογές του 2027 για προφανείς λόγους.
Όπως αναφέρει ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας «επιθυμούμε μέσω της μείωσης της άμεσης φορολογίας αλλά και της νέας αύξησης των συντάξεων και φυσικά των μισθών σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσω της ανόδου του κατώτατου μισθού, το καθαρό αποτέλεσμα για τους πολίτες να είναι πολύ πιο θετικό από όσα οι ίδιοι υπολογίζουν».
Όλα αυτά βέβαια λαμβάνοντας υπόψη και τον «ξενοδόχο» που δεν είναι άλλος από τις όποιες επιπτώσεις και τα απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ βαρόμετρο θα παίξει και η διαμόρφωση περαιτέρου δημοσιονομικού χώρου ο οποίος εφόσον προκύψει θα διοχετευθεί κυρίως στις μειώσεις άμεσων φόρων που θα είναι και το βασικό χαρτί Μητσοτάκη για τις εκλογές του 2027.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ οι φορολογικές αλλαγές θα στοχεύουν σε ελαφρύνσεις στο μέτωπο των άμεσων φόρων και καθόλου σε αυτό των έμμεσων φόρων
Τι έρχεται από το 2026
Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει υπερέσοδα για μία ακόμη χρονιά, τότε θα έχει δώσει το σήμα ότι θα υπάρξουν νέες μειώσεις άμεσων φόρων. Κανείς ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει σε λεπτομέρειες ποιες θα είναι αυτές οι μειώσεις και προς τα που θα κατευθυνθούν.
Σε κάθε περίπτωση, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τον Δεκέμβριο του 2025 θα περάσει ένα καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει νέες μειώσεις φόρων, πέραν των 72 που ήδη έχουν υιοθετηθεί επί Νέας Δημοκρατίας.
Μία σημαντική αλλαγή που έχει περιληφθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης που πλήττουν κυρίως όλους όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τα τρέχοντα εισοδήματά τους την κατοχή και χρήση διαφόρων περιουσιακών στοιχείων (κατοικία, αυτοκίνητο, σκάφος αναψυχής, δίδακτρα κτλ.).
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων υπάρχουν εισηγήσεις για διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων και μείωση των φορολογικών συντελεστών με στόχο να υπάρξει μία δικαιότερη κατανομή των φόρων και να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες.
Από τις αλλαγές που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2026 κάποιοι θα ωφεληθούν από τον Ιανουάριο του 2026 λόγω μειωμένης παρακράτησης φόρου όπως είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να περιμένουν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2027 (εισοδήματα 2026).
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν αρμοδίως, χτίζει την αξιοπιστία του στα πλεονάσματα και στην τήρηση του ύψους των πρωτογενών δαπανών όπως αυτά έχουν καθοριστεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το λόγο αυτό, όποιες επιλογές κάνει η κυβέρνηση για ουσιαστικές φορο-ελαφρύνσεις, τις μεταθέτει προς το τέλος της τετραετίας ώστε και σίγουρη να είναι ότι δεν θα προκαλέσουν τριγμούς στα δημόσια οικονομικά της χώρας και θα απολαύσει το μέγιστο εκλογικό όφελος.
Πηγή: OT