More

    Σήμερα έμαθα: Μπορούν όντως τα ζώα να αισθανθούν τον φόβο σου;

    Photo by Priss Enri on Unsplash

    Πολύ συχνά, κάποιοι ερμηνεύουν τη φράση «Μπορούν να αισθανθούν τον φόβο σου» ως κάτι τηλεπαθητικό, κάποια πρόσθετη μη ανθρώπινη αίσθηση ή κάτι που δεν είναι κατανοητό.

    Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει καθόλου. Τα ζώα αισθάνονται τον φόβο στους άλλους χρησιμοποιώντας απλώς διάφορους συνδυασμούς των πέντε αισθήσεων που όλοι έχουμε.

    Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των σπονδυλωτών έχει τουλάχιστον μια αίσθηση, αν όχι περισσότερες, που είναι πιο ανεπτυγμένη και ισχυρότερη από ό,τι έχει ο άνθρωπος. Η μύτη ενός κυνηγόσκυλου, τα μάτια ενός αετού, τα αυτιά μιας κουκουβάγιας κ.λπ. (η αίσθηση της γεύσης μας είναι περίπου κατά μέσο όρο και η αίσθηση της αφής είναι καλύτερη από τα περισσότερα ζώα).

    Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ζώα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις αυξημένες αισθήσεις για να αισθανθούν το φόβο σε άλλα ζώα. Δεν απαιτείται «έκτη αίσθηση». Στην πραγματικότητα, απαιτούνται μόνο διάφοροι συνδυασμοί τριών: όσφρηση, όραση και ακοή. Αν ένα ζώο γεύεται τον φόβο μας ή αγγίζει τον φόβο σας, είναι ήδη πολύ αργά για εμάς ή το εν λόγω θήραμα, σε κάθε περίπτωση.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισσότερες από τις πέντε αισθήσεις μας. Υπάρχει η αίσθηση της πλοήγησης σε ζώα όπως τα περιστέρια και άλλα πουλιά. Εμείς δεν το έχουμε αυτό. Υπάρχει η αίσθηση του ηχοεντοπισμού, που βρίσκεται σε ορισμένες νυχτερίδες και φάλαινες. Ούτε αυτό το έχουμε. Ούτε η αίσθηση που σχετίζεται με την ηλεκτρολήψη, σε καρχαρίες και άλλα ψάρια.

    Η ικανότητα είτε να αισθανόμαστε φόβο, είτε να προβάλλουμε φόβο παίζει μεγάλο ρόλο στη σχέση θηρευτή/θηράματος. Για έναν άνθρωπο, το να μην προβάλλεις φόβο δεν θα σε σώσει απαραίτητα από το να σε επιτεθεί ένα πούμα, ούτε να σε ποδοπατήσει ένας ελέφαντας, αλλά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σου να επιβιώσεις. Από την άλλη πλευρά, η προβολή φόβου σε αυτές τις καταστάσεις θα μειώσει σχεδόν σίγουρα τις πιθανότητές σας να επιβιώσετε. Ο αντίπαλός σας σε καταστάσεις όπως αυτή σίγουρα θα χρησιμοποιεί τις βασικές του αισθήσεις (όραση, όσφρηση και ακοή) για να καθορίσει την επόμενη πορεία δράσης του σε σχέση με εσάς.

    Τα «άλλα ζώα» δεν είναι τα μόνα που μπορούν και νιώθουν φόβο. Το κάνουν και οι άνθρωποι. Ομολογουμένως, το επίπεδο του φόβου μας δεν είναι τόσο οξύ όσο τα περισσότερα ζώα. Αλλά έχουμε ακόμα τη δυνατότητα. Οι νταήδες το χρησιμοποιούν για παράδειγμα.

    Υπάρχει ένας σχετικός όρος εδώ: «Ποτέ μην τους αφήνεις να σε βλέπουν να ιδρώνεις». Αυτό, αν εφαρμοστεί τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, είναι το ζητούμενο. Ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από απλή εφίδρωση.

    Τελικά, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταλάβουμε πώς τα ζώα, συμπεριλαμβανομένου και εμάς, μπορούν να αισθανθούν τον φόβο. Στην πραγματικότητα, είναι ωφέλιμο να το καταλάβετε. Μπορεί να σας βοηθήσει να μην δεχθείτε εκφοβισμό, να σας εκμεταλλευτούν, και πράγματι, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να σας βοηθήσει να επιβιώσετε. Ένα μέρος του είναι ενστικτώδες, και ένα μέρος του μαθαίνεται. Θα ήταν καλό να μάθετε καλά αυτή τη δεξιότητα, τόσο να την αισθάνεστε όσο και να ελέγχετε την προβολή της. Ωστόσο, για να το μάθουμε καλύτερα, πρέπει να το καταλάβουμε.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news