Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash
Η ανατομία ενός φτερνίσματος είναι αρκετά αηδιαστική. Για κάποιον με κρυολόγημα, αλλεργίες ή απλώς ένα γαργαλητό στη μύτη, χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να εκτοξεύσει περίπου 5000 σταγονίδια βλέννας από τα ρουθούνια του με ταχύτητες έως και 160 χλμ/ώρα.
Αυτά τα μολυσματικά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν έως και σχεδόν 10 μέτρα και να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για έως και 10 λεπτά, δημιουργώντας ένα σωρό αέρα βιολογικού κινδύνου που απειλεί οποιονδήποτε βρίσκεται στο πέρασμά του.
Το σώμα μας δεν έχει πρόβλημα να μεταδίδει μικρόβια με υψηλή ταχύτητα, αλλά φαίνεται ότι δεν του αρέσει να τα κοιτάζει. Κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος, οι περισσότεροι κλείνουν ακούσια τα μάτια του ως αντανακλαστική δράση. Γιατί; Και τι θα συμβεί αν προσπαθήσουμε να τα κρατήσουμε ανοιχτά;
«Μέρος του αντανακλαστικού του φτερνίσματος περιλαμβάνει τους μύες στην περιοχή των βλεφάρων», λέει ο Dale Tylor, παιδιατρικός και γενικός ωτορινολαρυγγολόγος στο Ιατρικό Ίδρυμα Washington Township στο Fremont της Καλιφόρνια. «Θα έκανα εικασίες, αλλά πιθανότατα δεν έχει νόημα να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά όταν αυτά τα δεκάδες χιλιάδες μικροσωματίδια βγαίνουν με υψηλές ταχύτητες από τη μύτη σου, γιατί τότε θα μπορούσαν ενδεχομένως να μπουν στα μάτια σου».
Ο Tylor σπεύδει να προσθέσει ότι το σενάριο αυτό δεν είναι επιστημονικό, δεν έχουμε μια οριστική απάντηση για το γιατί κλείνουμε τα μάτια, απλώς μια εικασία που βασίζεται σε αυτό από το οποίο πιστεύουμε ότι το σώμα μας προσπαθεί να αμυνθεί. Δηλαδή, τη μύξα.
Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, μπορούν να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος, όπως η νεαρή γυναίκα που απαθανάτισε στοχαστικά αυτό το κατόρθωμα σε βίντεο.
Οι τόσο ταλαντούχοι αυτοί άνθρωποι είναι σπάνιοι, σύμφωνα με τον Tylor. Και οποιοσδήποτε αστικός μύθος σχετικά με το να «κλείσετε» τα μάτια σας αν τύχει να είναι ανοιχτά ενώ φτερνίζεστε δεν είναι πραγματικά δυνατός. Ωστόσο, ενώ θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να φτερνιστείτε με τα μάτια σας ανοιχτά, είναι καλύτερο να αφήσετε το σώμα σας να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα: να σας προστατεύσει από τις δικές σας αποκρουστικές λειτουργίες.