More

    Σήμερα έμαθα: Γιατί θέλουμε λιπαρό φαγητό όταν έχουμε hangover;

    Photo by Alessandro Rossi on Unsplash

    Ανεξάρτητα από το πόσο διασκεδάζετε τις πρώτες πρωινές ώρες, το hangover είναι μια σκληρή αντιστάθμιση για μια νύχτα ποτού. Οι φίλοι μπορούν να προτείνουν και να ορκιστούν σε δεκάδες λεγόμενες θεραπείες, από ένα πολύ συγκεκριμένο είδος παγωτού, έως ακρόαση μουσικής, μέχρι τη μέθοδο «τρίχας του σκύλου».

    Αλλά μερικές φορές το μόνο που θέλετε είναι μερικά γαλόνια νερό και ένα μεγάλο πιάτο με το πιο λιπαρό φαγητό που μπορείτε να βρείτε. Τι είναι λοιπόν το λιπαρό φαγητό που είναι τόσο δελεαστικό όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε τι κάνατε με το παυσίπονο, αλλά το κεφάλι σας πονάει πάρα πολύ για να το σκεφτείτε; Η απάντηση μπορεί να έχει να κάνει με την τεμπελιά και την ανάγκη σας να ανανεωθείτε.

    «Ένας από τους πιο ισχυρούς νόμους στην ψυχολογία είναι ο νόμος της ελάχιστης προσπάθειας», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell College of Human Ecology, David Levitsky. «Τα λιπαρά τρόφιμα είναι υποκατάστατα για το λίπος και το λίπος είναι το θρεπτικό συστατικό για την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Πηγαίνουμε για θερμιδικά πυκνή τροφή επειδή χρειάζεται την ελάχιστη προετοιμασία και αποφέρει την υψηλότερη θερμιδική απόδοση».

    Ως κάποιος που η δουλειά του είναι να διδάσκει τους άλλους για τη διατροφή, ο Levitsky αναγνωρίζει ότι αυτή η λαχτάρα δεν είναι η πιο έξυπνη ιδέα, αλλά μερικές φορές το κυνήγι για ενέργεια γίνεται μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής. «Η εξέλιξη δεν νοιάζεται που θα σε σκοτώσει όταν είσαι 70», λέει. «Έχουμε ολοκληρώσει την αναπαραγωγή μέχρι τότε».

    Εάν προτιμάτε να μην αποδεχτείτε την ιδέα ότι προσωρινά δεν ήσασταν αρκετά δυνατοί για να αντισταθείτε στον πειρασμό, υπάρχει μια άλλη θεωρία που μπορεί να μετατοπίσει την ευθύνη στον εγκέφαλό σας. Οι International Business Times επικαλούνται μια μελέτη του 2004 από το Πανεπιστήμιο του Princeton που υποδηλώνει ότι μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται γαλανίνη είναι ο πραγματικός ένοχος. Η μελέτη περιελάμβανε ένεση σε αρουραίους με τη χημική ουσία για να δει πώς επηρέασε την κατανάλωση αλκοόλ. Οι αρουραίοι στους οποίους έγινε ένεση γαλανίνης βρέθηκε ότι κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ, ακόμη και όταν η πρόσληψη τροφής και νερού παρέμενε φυσιολογική. Όταν παρατηρούνταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κατά τα άλλα νυχτόβιοι αρουραίοι έπιναν αλκοόλ κατά τις ώρες που δεν ταιριάζουν με το συνηθισμένο πρόγραμμα φαγητού και ποτού τους, αλλά και πάλι δεν θα έπιναν νερό εκτός προγράμματος και δεν θα έτρωγαν.

    «Φαίνεται να υπάρχει ένας κύκλος θετικών σχολίων», είπε ο Bartley Hoebel, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Η κατανάλωση αλκοόλ παράγει γαλανίνη και η γαλανίνη προωθεί την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό θα διαιωνίσει τη συμπεριφορά».

    «Το αλκοόλ είναι το μόνο φάρμακο κατάχρησης που είναι επίσης τρόφιμο πλούσιο σε θερμίδες και αναμφίβολα έχει σημαντικές αλληλεπιδράσεις με συστήματα που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής και τη διατροφή», πρόσθεσε ο ερευνητής Michael Lewis.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα διασκεδάσετε σκληρά όλη τη νύχτα, θα σηκωθείτε από το κρεβάτι το επόμενο απόγευμα και θα κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο εστιατόριο γρήγορου φαγητού, υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για να διαλέξετε ενώ παλεύετε να αποφύγετε αυτά τα επικριτικά βλέμματα.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news