More

    Συρία: Το Ιράν πιέζει τον Ασαντ να μην δεχθεί συνάντηση με τον Ερντογάν

    Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ομόλογό τους της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters/Sana), ύστερα από σφοδρή εχθρότητα που κρατάει περισσότερο από μια δεκαετία από την έναρξη της κρίσης στη Συρία, ωστόσο υπάρχουν χώρες των οποίων τα στρατηγικά συμφέροντα είναι ενάντια σε μια τέτοια προοπτική.

    Μεγάλη απειλή για την ασφάλεια

    Εγκυρη πηγή ανέφερε ότι η Μόσχα επιδιώκει σοβαρά να πραγματοποιήσει τη συνάντηση με το πρόσχημα της «συμφιλίωσης» των δύο πλευρών προκειμένου ν’ αποτρέψει μεγάλης κλίμακας τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση την οποία η Αγκυρα απειλεί να πραγματοποιήσει εδώ και καιρό.

    Δείτε ακόμα – Συρία: Η Δαμασκός δεν επιθυμεί προσέγγιση με τον Ερντογάν, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας

    Η πηγή δήλωσε στο Al Arabiya.net ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να οργανώσει τη συνάντηση πηγάζουν από τη βεβαιότητά της για τη σοβαρότητα της τουρκικής στρατιωτικής δράσης στον βορρά καθώς συνιστά μεγάλη απειλή για την περιφερειακή, ακόμη και τη διεθνή σταθερότητα.

    Είπε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Δαμασκού και Μόσχας έχουν ενισχυθεί μετά τον διορισμό του σύρου υφυπουργού Εξωτερικών Μπασάρ αλ Τζαφάρι ως νέου πρεσβευτή στη Ρωσία πριν ένα και πλέον μήνα, με στόχο ν’ αποτραπεί η Τουρκία από την εισβολή στη βόρεια Συρία.

    Το νέο είναι ότι η πηγή υπαινίχθηκε έναν κρυφό ρόλο του Ιράν που ωθεί τον Ασαντ ν’ αντισταθεί στη ρωσική πίεση και εξήγησε ότι ο σύρος πρόεδρος δεν είναι αντίθετος στη συνάντηση, αλλά στην Τεχεράνη φοβούνται το ενδεχόμενο η Μόσχα να πετύχει μια συμφωνία μεταξύ Ασαντ και Ερντογάν η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντά της στη Συρία.

    Σημείωσε επίσης ότι η Τεχεράνη φοβάται την επίτευξη ορισμένων συμφωνιών ή συνεννοήσεων μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας και του συριακού καθεστώτος που θ’ απέβαιναν σε βάρος των συμφερόντων της στην περιοχή.

    Η Τεχεράνη γνωρίζει τους κινδύνους

    Σε σχέση με αυτό, ο Δρ Firas Elias [σημ.:από το Ankara Center for Crisis and Policy Studies], ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας και ιρανικών σπουδών, πιστεύει ότι η Τεχεράνη γνωρίζει τους κινδύνους από τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης στη ζώνη επιρροής της στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, γεγονός που την έκανε να προχωρήσει σε στρατιωτικές συνεννοήσεις με το PKK και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλιστεί την πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα, αφού σταμάτησε τις δραστηριότητές της ανατολικά των συνόρων Ιράκ-Συρίας λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών και αμερικανικών επιθέσεων.

    Τόνισε ότι η Τεχεράνη έχει επίγνωση της σημασίας διατήρησης του «εναλλακτικού διαδρόμου» ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας λωρίδας του Ιράκ και της Συρίας, και ως εκ τούτου πέτυχε ν’ αναπτύξει σχέσεις με κουρδικές ομάδες, παρέχοντας μεγάλους οικονομικούς πόρους μέσω του εμπορίου ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία σχετικά με τις πιθανότητες διεξαγωγής αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης, επομένως είναι πιθανό ότι θα υπάρξει μια περιορισμένη δράση, με περιορισμένους στόχους σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η οποία δεν θα προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή ακόμη και του Ιράν, ή μπορεί να συνεχίσει με αεροπορικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς, με στόχο ν’ αδρανοποιήσει τις κουρδικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, στοχεύοντας τις ηγεσίες και τα κέντρα της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητάς τους.

    Δεν θα ξεκινήσει χωρίς συντονισμό με ΗΠΑ και Ρωσία

    Τόνισε, επίσης, ότι η διεξαγωγή τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ δεν έχει ακόμη οργανωθεί στον τελικό βαθμό, παρά τις στρατιωτικές προετοιμασίες, πέραν της ύπαρξης πολιτικής απόφασης για κάτι τέτοιο, από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

    Κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν στοχεύει να ξεκινήσει καμία επιχείρηση χωρίς προηγούμενο συντονισμό με τη ρωσική και την αμερικανική πλευρά, καθώς αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού, καθώς και για το περιβάλλον ασφάλειας στις περιοχές της βόρειας Συρίας και κατ’ επέκταση του βορείου Ιράκ, όπου οι κουρδικές ένοπλες ομάδες έχουν έναν οργανικό και πολιτικό δεσμό με την ιρακινή και τη συριακή πλευρά.

    Οι σχέσεις μεταξύ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του συριακού καθεστώτος, Μπασάρ αλ Ασαντ, έχουν επιδεινωθεί από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Συρία το 2011, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε την υποστήριξή της στους μαχητές της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν ν’ ανατρέψει το καθεστώς Ασαντ, κατηγορώντας τον ότι ασκεί κρατική τρομοκρατία.

    Ο τελευταίος απάντησε στρέφοντας τα βέλη κατά της Τουρκίας για υποστήριξη της τρομοκρατίας υπέρ μιας ομάδας μαχητών, συμπεριλαμβανομένων εξτρεμιστικών φατριών, καθώς και επανειλημμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία.

    Η Τουρκία απειλεί εδώ και αρκετό καιρό να ξεκινήσει μια διευρυμένη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και προετοιμάζεται για μια δεύτερη στο βόρειο Ιράκ, αφού κατηγόρησε τους κούρδους μαχητές της Συρίας για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

    Πηγή: alarabiya.net, echedoros-a.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news