Ενδεκα άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους προχθές Σάββατο σε επίθεση αποδιδόμενη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην κεντρική Συρία, ανέφερε χθες Κυριακή η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το AP).
Μάζευαν τρούφες
Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης «επιτέθηκαν εναντίον περίπου 75 ανθρώπων το Σάββατο καθώς μάζευαν τρούφες στην περιφέρεια της Παλμύρας, σε επαρχιακή περιοχή κοντά στη Χομς», ανέφερε η ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία, που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.
Η επίθεση είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «δέκα άμαχοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα, κι ένα μέλος των δυνάμεων του καθεστώτος» της Δαμασκού, ενώ αρκετοί άλλοι άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν επίσης στην επίθεση, έδωσαν ωστόσο λιγότερο βαρύ απολογισμό θυμάτων. «Τρομοκράτες» του ΙΚ άνοιξαν πυρ με «πολυβόλα» σκοτώνοντας τέσσερις αμάχους, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Πρόσθεσε ότι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, ανάμεσά τους ορισμένοι «σοβαρά».
Το ΙΚ πολλαπλασιάζει τους τελευταίους μήνες τις φονικές επιθέσεις του, παρά την απώλεια πρακτικά όλων των οχυρών του στη Συρία χάρη στις επιχειρήσεις από τη μια των δυνάμεων της Δαμασκού με την υποστήριξη της Ρωσίας και από την άλλη του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.
Στο στόχαστρο των τρομοκρατών
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΙΚ εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών βγαίνουν για να μαζέψουν τρούφες και τους βάζει στο στόχαστρο.
Τον Απρίλιο του 2021 τουλάχιστον 19 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, απήχθησαν από την τζιχαντιστική οργάνωση σε επαρχία σε κεντρικό τομέα της χώρας καθώς αναζητούσαν τρούφες.
Η Συρία σπαράσσεται από εξαιρετικά περίπλοκη ένοπλη σύρραξη από το 2011, έναυσμα της οποίας ήταν η αιματηρή καταστολή κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
Στον πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες χώρες και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχουν χαθεί τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπινες ζωές, έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια Σύροι, ενώ η χώρα έγινε κομμάτια.
Πηγή: ΑΠΕ