Ποιος δε γνωρίζει την Ακρόπολη και το Μουσείο Μπενάκη; Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα που, αν και άγνωστα στους περισσότερους επισκέπτες, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης και αξίζουν την προσοχή μας.
Αν θέλεις να αποκτήσεις μία πληρέστερη εικόνα της Αθήνας, παρακάτω θα βρεις κάποια από τα πιο υποτιμημένα αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης που αξίζει να επισκεφτείς.
Το Ηλιοσκόπιο του Μέτωνα
Ο Μέτων, Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και μηχανικός του 5ου αιώνα π.Χ., είναι γνωστός για την εφεύρεση του πρώτου ηλιακού ρολογιού της Αθήνας. Η βάση του βρίσκεται κοντά στην Πνύκα, πάνω από το βήμα του βουλευτηρίου, και αποτελεί έναν τόπο με μεγάλη ιστορική αξία. Μέσω αυτής της κατασκευής, ο Μέτων υπολόγισε τις ώρες των ισημεριών και των ηλιοστασίων, ενώ επίσης επηρεάστηκε από την κυκλική κίνηση του ήλιου και χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο για την καθιέρωση του Αττικού ημερολογίου.
Αν και χιλιάδες τουρίστες περνούν κάθε χρόνο από την Πνύκα, ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορική σημασία αυτού του μικρού και σχετικά άγνωστου μνημείου.
Τοποθεσία: Πνύκα, Θησείο
Η φυλακή του Σωκράτη
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και συνάμα παραμελημένες τοποθεσίες της Αθήνας είναι η φυλακή του Σωκράτη. Αυτή η σπηλαιώδης κατασκευή βρίσκεται στη βάση του Λόφου Φιλοπάππου και εκτιμάται ότι ήταν ο τόπος όπου φυλακίστηκε ο φιλόσοφος πριν την εκτέλεσή του. Η αρχαιολογική τοποθεσία συνδέεται με τις περιγραφές των διαλόγων του Πλάτωνα για τη φυλακή του Σωκράτη, και ακόμα και αν η σύνδεση δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένη, παραμένει ένα σημείο μεγάλης ιστορικής αξίας.
Τοποθεσία: Λόφος Φιλοπάππου
Το Λύκειο του Αριστοτέλη
Στην καρδιά της Αθήνας, ανακαλύφθηκε το 1996 ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης: τα ερείπια του Λυκείου του Αριστοτέλη. Εκεί, ο μεγάλος φιλόσοφος δίδαξε και ανέπτυξε τις θεωρίες του για πάνω από 12 χρόνια, ενώ η σχολή του αποτέλεσε το θεμέλιο για την επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη του δυτικού κόσμου. Η περιοχή του Λυκείου είναι συχνά παραμελημένη από τους επισκέπτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί η αρχιτεκτονική της και η συμβολική σημασία της.
Τοποθεσία: Ρηγίλλης 11, Σύνταγμα
Βατραχονήσι
Το Βατραχονήσι, που βρίσκεται κάτω από το Ζάππειο, στον ποταμό Ιλισό, αποτελεί ένα άλλο υποτιμημένο σημείο της Αθήνας. Η περιοχή ήταν κάποτε ένα μικρό νησί με καταρράκτες και λουτρά, ενώ αποτέλεσε και ένα σημείο συνάντησης για διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα. Σήμερα, η περιοχή προσφέρει μια ήρεμη βόλτα με θέα στο ποτάμι και έναν πέτρινο γέφυρα του Όθωνα, η οποία παραμένει κρυμμένη κάτω από τη διασταύρωση των οδών Αρδηττού και Αθανασίου Διάκου.
Τοποθεσία: Διασταύρωση Αθανασίου Διάκου και Αρδηττού, Μετς
Αγίου Νικολάου Ραγουβά
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγουβά στην Πλάκα είναι ένα από τα πιο ιστορικά και παραμελημένα μνημεία της Αθήνας. Κτισμένη τον 11ο αιώνα από την οικογένεια Ραγουβά, η εκκλησία υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό και κοινωνικό κέντρο στην Βυζαντινή Αθήνα, ενώ διατηρεί σημαντικά ιστορικά χαρακτηριστικά. Εντυπωσιακό είναι το καμπαναριό και οι αργότερες επεκτάσεις του ναού, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατάκτησης.
Τοποθεσία: Πρυτανείου 1, Πλάκα
Κοραή 4
Η οδός Κοραή 4 είναι μια ιστορική τοποθεσία που συνδέεται με την αντίσταση κατά των Ναζί. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στο κτίριο αυτό βασανίστηκαν χιλιάδες Έλληνες αγωνιστές, και σήμερα, τα απομεινάρια από τις φθαρμένες γραφές στους τοίχους των κελιών θυμίζουν την τραγική ιστορία αυτού του μέρους.
Τοποθεσία: Οδός Κοραή, Πλατεία Συντάγματος