Βασικό χαρακτηριστικό του έτους που τελειώνει αποτέλεσε ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά ακόμη έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε.
Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ακρίβειας, οι τιμές κάποιων αγαθών αυξήθηκαν περισσότερο συγκριτικά με άλλων. Βεβαίως, εκτός από ανατιμήσεις, υπήρξαν και προϊόντα στα οποία οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά.
Οι τιμές του κακάο και του σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2023, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα έπεσαν, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο δείκτης Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Excess Return Index (.TRCCRB), ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερα από 12 εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, ο χρυσός, η ζάχαρη και ο χαλκός, αναμένεται να σημειώσει απώλειες κατά 4% για το 2023, αφού οι αυξήσεις των επιτοκίων έπληξαν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Τα εμπορεύματα με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής
Κακάο +72,1%
Σιδηρομετάλλευμα +54,4%
Ρύζι +43,4%
Καφές +18,4%
Καουτσούκ +17,4%
Μεταλλουργικός Άνθρακας +15,6%
Χρυσός +13,5%
Λευκή ζάχαρη +12,3%
Ακατέργαστη ζάχαρη +8,6%
Ο ζεστός και ξηρός καιρός λόγω του Ελ Νίνιο επιβάρυνε την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού, καφέ και ζάχαρης, στηρίζοντας τις τιμές.
Οι τιμές του κακάο αυξήθηκαν κατά 72% σε υψηλά πολλών δεκαετιών, λόγω των περιορισμένων προμηθειών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο «εκτινάχθηκαν» σε υψηλό 46 ετών φέτος και αναμένεται να παραμείνουν ισχυρά το 2024, λόγω της κακής συγκομιδής στη βασική περιοχή παραγωγής, τη Δυτική Αφρική, όπου η εξάπλωση της ιογενούς ασθένειας των διογκωμένων βλαστών έχει πλήξει τις καλλιέργειες.
Όσον αφορά το σιδηρομετάλλευμα, οι προσπάθειες της Κίνας να αναζωογονήσει τον τομέα των ακινήτων της και να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία τόνωσαν τις τιμές, ενώ περισσότερα κέρδη αναμένονται στις αρχές του 2024.
Οι διαταραχές της προσφοράς στην αγορά ρυζιού ώθησαν την Ινδία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή παγκοσμίως, να περιορίσει τις εξαγωγές, οδηγώντας τις τιμές τού πιο ευρέως καταναλισκόμενου βασικού προϊόντος στον κόσμο σε υψηλά 15 ετών και προκαλώντας πιέσεις στον πληθωρισμό τροφίμων.