More

    Τα σενάρια για τις τιμές, οι φόβοι και οι κίνδυνοι

    Κοντά στα επίπεδα των 80 δολαρίων κινήθηκε το αργό πετρέλαιο συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα από τις έντονες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Από τις αρχές του μήνα ο μαύρος χρυσός είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο που είχε σημειωθεί από τις αρχές του 2023, με τις συνολικές αυξήσεις να ξεπερνούν κατά το διάστημα αυτό το 8%. Πλέον αναλυτές θεωρούν ότι εάν κλιμακωθούν κι άλλο οι εντάσεις και ιδιαίτερα εάν το Ισραήλ χτυπήσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, τότε οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν προς τα επίπεδα ακόμη και των 100 δολαρίων το βαρέλι.

    Χθες οι τιμές διαμορφώθηκαν έως τα 79,95 δολάρια για να κινηθούν στη συνέχεια στα επίπεδα των 79 δολαρίων το βαρέλι. Μόλις στις 26 Σεπτεμβρίου οι τιμές του αργού διαμορφώνονταν στα 71,60 δολάρια το βαρέλι. Στις 7 Οκτωβρίου ήταν η πρώτη επέτειος από την επίθεση της Χαμάς σε εδάφη του Ισραήλ, η οποία προκάλεσε την ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, στην οποία μετέχει πλέον και η Χεζμπολάχ.

    Το σενάριο επίθεσης του Ισραήλ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν πάντως δεν φαντάζει άμεσα τόσο ισχυρό. Ομως στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε αναφέρει πως η ισραηλινή κυβέρνηση συζήτησε το θέμα τέτοιων επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις των Ιρανών, ως αντίποινα για την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ με πυραύλους την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να απαντήσει με άλλους τρόπους και όχι με επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

    Οι εξαγωγές

    Το Ιράν εξάγει καθημερινά 1,7 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο, από τα οποία η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται στη Νήσο Χαργκ που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από τη νοτιότερη ακτή της χώρας. Το Ιράν ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ επίσης από όπου διακινούνται καθημερινά τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

    Εκτιμήσεις της Goldman Sachs αναφέρουν ότι στην περίπτωση που υπάρξει εξάμηνη διαταραχή στις προμήθειες από την περιοχή της τάξης του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα τότε οι τιμές θα φτάσουν τα 85 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2025, ακόμη κι αν άλλα μέλη του ΟΠΕΚ παρέμβουν για να αποκαταστήσουν την προσφορά. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί τέτοια παρέμβαση τότε οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν αρκετά τα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα μέσα του 2025, ανέφεραν οι ίδιες εκτιμήσεις.

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου κυμάνθηκαν μεταξύ 66 και 96 δολαρίων το βαρέλι το 2023. Κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι τον Σεπτέμβριο καθώς οι ανησυχίες για την οικονομία επισκίαζαν τους γεωπολιτικούς κινδύνους που υπήρχαν τότε.

    Κίνδυνοι

    Ανάμεσα στους κινδύνους αυτούς ήταν η αδύναμη ζήτηση από την Κίνα και η μείωση βιομηχανικών παραγγελιών στην Ευρώπη. Οι παράγοντες αυτοί συνηγορούσαν σε μείωση της ζήτησης για μαύρο χρυσό. Ωστόσο η πρόσφατη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ανανέωσε τους φόβους για διακοπές του εφοδιασμού, καθώς η σύγκρουση θα μπορούσε ενδεχομένως να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

    Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του όπως η Ρωσία (ΟΠΕΚ+) και η αύξηση στην παραγωγή από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τυχόν άμεσες διαταραχές της προσφοράς. Ομως μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα στις αγορές πετρελαίου.

    Premium Έκδοση Τα Νέα

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news