Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στη Βρετανία παρέμεινε σταθερός, ευθυγραμμιζόμενος με τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι τιμές για τους καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αντιστοιχώντας στο ποσοστό του Μαΐου. Ενώ τα φθηνότερα είδη ένδυσης συνέβαλαν στη μείωση του συνολικού πληθωρισμού, το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία αυξήθηκε, αντισταθμίζοντας αυτό το αποτέλεσμα. Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν επίσης βραδύτερη αύξηση κατά 1,5% σε ετήσια βάση.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών, αναμένοντας την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για μείωση των επιτοκίων στις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, η απροσδόκητη σταθερότητα του πληθωρισμού στο 3,5% οδήγησε τους διαπραγματευτές να μειώσουν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων.
Όπως σημειώνουν οι New York Times, ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Ιούνιο, θα μπορούσε να αποδοθεί στο «φαινόμενο Taylor Swift». Η περιοδεία «Eras Tour» της ποπ σταρ, η οποία περιελάμβανε 10 συναυλίες στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, συνδέθηκε με αύξηση σχεδόν 9% στις τιμές των ξενοδοχείων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο Michael Saunders, πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία καθορίζει τα επιτόκια, επιβεβαίωσε το «φαινόμενο Taylor Swift».
«Είχαμε κάποιες πολύ απότομες αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων και είδαμε κάτι παρόμοιο και σε άλλες χώρες, όπου η περιοδεία της Taylor Swift έκανε το γύρο του κόσμου και οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν απότομα κατά την περίοδο αυτών των συναυλιών», δήλωσε ο Saunders στο ITV News.
«Αλλά μια τέτοια επίδραση θα πρέπει να είναι προσωρινή. Θα εκτονωθεί μέσα στον επόμενο μήνα ή δύο μήνες. Έτσι, αυτός είναι ένας από εκείνους τους παράγοντες που ενώ μπορεί να ανέβασε τον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα το λάβει πραγματικά σοβαρά υπόψη ως παράγοντα που θα συνεχίσει να ανεβάζει τον πληθωρισμό στο μέλλον».
Η σχέση της Swift με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού πρόκειται να επιστρέψει στο Λονδίνο για να εμφανιστεί πέντε φορές στο Στάδιο Γουέμπλεϊ τον Αύγουστο, πριν τελειώσει και επίσημα το ευρωπαϊκό και το βρετανικό σκέλος της περιοδείας της.
Happy Bday M8! London shows are off to a splendid start 🇬🇧🇺🇸🤝 @KensingtonRoyal pic.twitter.com/VlD6V0PiEL
— Taylor Swift (@taylorswift13) June 22, 2024
Οι οικονομολόγοι εικάζουν ότι η εισροή θαυμαστών της Swift και η αυξημένη ζήτηση για διαμονή και υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της περιοδείας της μπορεί να οδήγησε τις τιμές σε άνοδο. Αν και τα στοιχεία για το κόστος των ξενοδοχείων που συλλέχθηκαν σε μία ημέρα εκτός συναυλίας υποδηλώνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, ο συνολικός αντίκτυπος της περιοδείας «Eras Tour» στον πληθωρισμό του Βρετανίας είναι αξιοσημείωτος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν προσεκτικά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, καθώς η κρίση του πληθωρισμού δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε πρόσφατα τα επιτόκια, αλλά αναμένεται να αναστείλει περαιτέρω μειώσεις. H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο CNBC, υποβάθμισε τους ισχυρισμούς που συνδέουν την περιοδεία της Taylor Swift με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι παράγοντες όπως η αύξηση των μισθών και των επιχειρηματικών κερδών είναι επίσης κρίσιμοι. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει αδέσμευτη ως προς το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων. Στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα υψηλότερα επιτόκια από το 2008, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις για χαλάρωσή τους, ιδίως καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Η τελευταία μείωση των επιτοκίων έγινε τον Μάρτιο του 2020 και έκτοτε τα επιτόκια έχουν αυξηθεί στο 5,25%.
Παρά τις εκκλήσεις των πολιτών για χαμηλότερα επιτόκια, πολλά μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας διστάζουν να δράσουν, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός των υπηρεσιών και η ισχυρή αύξηση των μισθών συμβάλλουν στην επιφυλακτικότητά τους. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αμφιβάλλουν για τη βιωσιμότητα του χαμηλού πληθωρισμού και είναι επιφυλακτικοί για τη μείωση των επιτοκίων πολύ σύντομα.
Ωστόσο, οι ενδείξεις για μια πιο «ψυχρή» αγορά εργασίας και ενδεχομένως επιβράδυνση της αύξησης των μισθών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μελλοντικές αποφάσεις τους. Τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής του Ιουνίου αποκάλυψαν ότι η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων ήταν ισορροπημένη, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή στροφή προς μειώσεις, εάν τα επερχόμενα στοιχεία το στηρίξουν.
Ωστόσο, η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό της Βρετανίας μπορεί να μην παρέχει την απαιτούμενη επιβεβαίωση για τη μείωση των επιτοκίων. Ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός των υπηρεσιών περιπλέκει την απόφαση για την επιτροπή. Οι υποστηρικτές της μείωσης των επιτοκίων, όπως το μέλος της επιτροπής πολιτικής Swati Dhingra, υποστηρίζουν ότι η ομαλοποίηση των επιτοκίων είναι απαραίτητη για τη διευκόλυνση του βιοτικού επιπέδου και τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Αντίθετα, άλλοι, όπως ο Jonathan Haskel, προτιμούν να περιμένουν πιο σημαντικές ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει σταθερά προτού προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση.
Τελικά, η απόφαση για το αν θα μειωθούν τα επιτόκια εξαρτάται από τη συλλογική στάση των μελών της επιτροπής. Με την είσοδο στις συζητήσεις ενός νέου υπεύθυνου χάραξης πολιτικής, της Clare Lombardelli, η πιθανότητα σταδιακής μείωσης των επιτοκίων παραμένει. Εάν η πλειοψηφία κλίνει προς την προοπτική της Dhingra, η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με τα επικείμενα οικονομικά στοιχεία και τις τάσεις του πληθωρισμού, και τότε ίσως το «All Too Well» της Swift ηχήσει στα μεγάφωνα του London Underground.