Οι επιστήμονες παρακολουθούν επί του παρόντος εντατικά την κατάσταση, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και μεθόδους για την παρακολούθηση των μεταβολών της θερμοκρασίας και τη συλλογή δεδομένων.
Ένα αινιγματικό φαινόμενο έχει εμφανιστεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς ένα τεράστιο τμήμα του κεντρικού Ατλαντικού έχει αρχίσει να ψύχεται με πρωτοφανή ρυθμό, αφήνοντας τους επιστήμονες σε αμηχανία και αναζητώντας απαντήσεις. Η περιοχή αυτή, η οποία εκτείνεται λίγες μοίρες εκατέρωθεν του ισημερινού μεταξύ της Βραζιλίας και των ακτών της Ανατολικής Αφρικής, παρουσίασε πρόσφατα μια δραματική αλλαγή στις επιφανειακές θερμοκρασίες του νερού.
Μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο κεντρικός Ατλαντικός βίωνε το θερμότερο καιρικό φαινόμενο από το 1982, με θερμοκρασίες που έφταναν σε υψηλά επίπεδα τους 30°C. Ωστόσο, μετά από αυτή την περίοδο έντονης ζέστης, η περιοχή βίωσε μια ξαφνική και ανεξήγητη ψύξη, με τις επιφανειακές θερμοκρασίες των υδάτων να πέφτουν κάτω από τους 25°C. Αυτή η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας έχει αφήσει τους επιστήμονες προβληματισμένους, καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν την αιτία αυτής της ασυνήθιστης και ταχείας αλλαγής.
Ο Michael McPhaden της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέφρασε την απορία της επιστημονικής κοινότητας, δηλώνοντας: «Εξακολουθούμε να ξύνουμε το κεφάλι μας ως προς το τι πραγματικά συμβαίνει». Η ταχύτητα της ψύξης είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς αποκλίνει από τον αναμενόμενο ετήσιο κύκλο της θερμοκρασίας του κεντρικού ισημερινού Ατλαντικού. Συνήθως, η περιοχή αυτή φτάνει στις θερμότερες θερμοκρασίες της τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, προτού κρυώσει σταδιακά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, φέτος, ξεκινώντας από τον Ιούνιο, οι επιφανειακές θερμοκρασίες των υδάτων άρχισαν να πέφτουν με πρωτοφανή ρυθμό.
Ο κεντρικός Ατλαντικός είναι μια κρίσιμη περιοχή για την κατανόηση των ωκεάνιων και ατμοσφαιρικών αλληλεπιδράσεων, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια κλιματικά πρότυπα. Η απότομη ψύξη θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στα πρότυπα του καιρού και στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθιστώντας την περιοχή αυτή βασική περιοχή εστίασης για τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν επί του παρόντος εντατικά την κατάσταση, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και μεθόδους για την παρακολούθηση των μεταβολών της θερμοκρασίας και τη συλλογή δεδομένων. Αν και υπάρχουν διάφοροι πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ένα τέτοιο γεγονός ταχείας ψύξης, όπως μετατοπίσεις στα ωκεάνια ρεύματα, αλλαγές στις ατμοσφαιρικές συνθήκες ή ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, δεν έχει προκύψει ακόμη οριστική εξήγηση.
Το μυστήριο της ψύξης του κεντρικού Ατλαντικού προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των ωκεάνιων αινιγμάτων, από τα ανεξερεύνητα βάθη των ωκεάνιων τάφρων μέχρι το διαβόητο Τρίγωνο των Βερμούδων.