Η Ανταρκτική, η πιο απομονωμένη και ακραία περιοχή του πλανήτη, μετατρέπεται σε ένα από τα πιο ανησυχητικά μέτωπα της κλιματικής αλλαγής.
Η Ανταρκτική, η πιο απομονωμένη περιοχή του πλανήτη, μετατρέπεται σε ένα από τα πιο ανησυχητικά μέτωπα της κλιματικής αλλαγής. Οι πάγοι της λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, αναδιαμορφώνοντας τα οικοσυστήματα και αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στην παγωμένη ήπειρο, προσπαθώντας να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της τήξης και να συλλέξουν δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να προβλέψουμε το μέλλον.
Οι έρευνες στην Ανταρκτική δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι ακραίες θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του πάγου καθιστούν την εργασία των επιστημόνων εξαιρετικά δύσκολη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ερευνητικά τους εργαλεία χάνονται καθώς οι πάγοι υποχωρούν ή γίνονται ασταθείς.
Pixabay
«Το τοπίο αλλάζει συνεχώς. Ο εξοπλισμός που εγκαταστήσαμε πριν από μερικούς μήνες μπορεί να βυθιστεί στον πάγο ή να παρασυρθεί», εξηγεί ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχει σε αποστολές παρακολούθησης του παγοκαλύμματος.
Τι αποκαλύπτουν οι μετρήσεις
Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν με ραγδαίο ρυθμό, με κάποιες περιοχές να χάνουν τριπλάσιες ποσότητες πάγου σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Ο παγετώνας Thwaites, γνωστός και ως «παγετώνας της ημέρας της κρίσης», βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς η πλήρης κατάρρευσή του θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερα από τρία μέτρα.
Παράλληλα, η τήξη του πάγου απελευθερώνει παγιδευμένο διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, δύο αέρια που επιταχύνουν ακόμα περισσότερο την κλιματική αλλαγή.
Η Ανταρκτική λειτουργεί ως ένας γιγαντιαίος σταθεροποιητής του παγκόσμιου κλίματος. Οι πάγοι της αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, διατηρώντας χαμηλότερες θερμοκρασίες στη Γη. Με την απώλειά τους, περισσότερη θερμότητα παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υπερθέρμανση των θαλασσών λόγω της τήξης των πάγων επηρεάζει επίσης τα ωκεάνια ρεύματα, αλλάζοντας τις καιρικές συνθήκες παγκοσμίως!