Η απάντηση της Κίνας στους δασμούς των ΗΠΑ δείχνει ότι ο Σι Τζινπίνγκ υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση από ό,τι κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Ενώ ο Τραμπ ανέστειλε την επιβολή δασμών, μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά, αλλά έθεσε σε ισχύ την επιβολή δασμών στην Κίνα που θα ισχύουν.
Το Πεκίνο απάντησε γρήγορα με μια σειρά μέτρων που φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί με προσοχή. Ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς σε περίπου 80 προϊόντα που θα τεθούν σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε έρευνα για αντιμονοπωλιακή νομοθεσία στην Google, αυστηροποίησε τους ελέγχους των εξαγωγών σε κρίσιμα ορυκτά και πρόσθεσε δύο αμερικανικές εταιρείες στη μαύρη λίστα των αναξιόπιστων οντοτήτων του.
Η εμπειρία από τον πρώτο εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα φαίνεται ότι είναι πλέον διαβασμένη, καθώς έχει στο ιστορικό της τον πρώτο εμπορικό πόλεμο που έλαβε χώρα στην προηγούμενη προεδρία Τραμπ. Τότε το Πεκίνο ανταπέδωσε με δασμούς ισόποσους ή κοντά σε αυτούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Αυτή τη φορά ο Σι έβαλε δασμούς μόνο σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 14 δισ. δολαρίων, ένα μικρό μέρος από αυτά που είχε στοχεύσει ο Τραμπ, ενώ έλαβε άλλα μέτρα που επιδεικνύουν την ικανότητα της Κίνας να προκαλέσει περαιτέρω πόνο στις αμερικανικές εταιρείες, αν χρειαστεί.
Η αλλαγή αυτή οφείλεται αφενός στην επιτυχία του Σι να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ μετά την πρώτη θητεία του Τραμπ και αφετέρου στην πιο επισφαλή οικονομική κατάσταση της Κίνας. Ο Κινέζος ηγέτης στηρίζεται στη μεταποίηση και τις υπερπόντιες πωλήσεις για να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης ενώ στο εσωτερικό του θα πρέπει να διαχειριστεί τις αυξανόμενες αντιπληθωριστικές πιέσεις και την φούσκα ακινήτων.
Η Κίνα είναι συγκρατημένη επειδή «έχει περισσότερα να χάσει», λόγω της τεράστιας εμπορικής ανισορροπίας της με τις ΗΠΑ εκτιμά ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομικών της Κίνας στην Macquarie Group Ltd. «Ένας ολοκληρωμένος δασμολογικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας», πρόσθεσε. «Αντιθέτως, η Κίνα είναι πιθανό να απαντήσει στους δασμούς κυρίως μέσω εγχώριων κινήτρων».
Η συγκρατημένη απάντηση του Κινέζου ηγέτη δεν τάραξε τις αγορές, οι οποίες ταλανίστηκαν την τελευταία εβδομάδα από τις δασμολογικές ανατροπές του Τραμπ. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ ανέκαμψε και κέρδισε 3,5% την Τρίτη, ενώ το υπεράκτιο γιουάν μεταβλήθηκε ελάχιστα, αφού περιόρισε τις προηγούμενες απώλειες.
Πρόσκληση για τηλεφωνική συνομιλία
Το ερώτημα τώρα είναι αν οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μπορούν να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία πριν αρχίσουν να ισχύουν οι κινεζικοί δασμοί. Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει μια συμφωνία με την Κίνα και πρότεινε ένα τηλεφώνημα «πιθανότατα μέσα στις επόμενες 24 ώρες», αν και δεν είναι σαφές αν ο Σι έχει τη διάθεση να εμπλακεί.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών θα προσφέρουν μια πρώτη γεύση των προτεραιοτήτων του Τραμπ αυτή τη φορά. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει σκληρή και ήπια γλώσσα αναφερόμενος στην Κίνα, δίνοντας ένα περίγραμμα συμφωνίας.
Ο Τραμπ θέλει πιο ισορροπημένο εμπόριο. Διέταξε να επανεκτιμηθεί η συμφωνία που υπέγραψε το 2020, γνωστή ως συμφωνία πρώτης φάσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συνομιλίες για τους δασμούς με την Κίνα θα μπορούσαν ακόμη να τραβήξουν για μήνες. Αλλά ζητά επίσης τη βοήθεια του Σι για να σταματήσει γρήγορα ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιέζει την Κίνα να μοιραστεί την ιδιοκτησία της εφαρμογής βίντεο TikTok με μια αμερικανική εταιρεία εντός μιας προθεσμίας 75 ημερών που τρέχει.
Η τύχη του TikTok
Σε μια ένδειξη ότι η συμφωνία είναι στο μυαλό του, ο Trump έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί ότι υπάρχει «μεγάλο ενδιαφέρον» για το TikTok, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία θα ήταν «υπέροχη για την Κίνα».
Το Πεκίνο εξάγει πάνω από τρεις φορές περισσότερα αγαθά στις ΗΠΑ από όσα αγοράζει
Ο Τραμπ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Microsoft βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά του αμερικανικού βραχίονα του TikTok της ByteDance Ltd., ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι ευνοούν την πώληση στον δισεκατομμυριούχο σύμβουλο του προέδρου Ίλον Μασκ, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν το Bloomberg News.
Μια συμφωνία θα διέσωζε την εφαρμογή που ανήκει στην Κίνα από την απαγόρευση των ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε να θέσει τον πολύτιμο αλγόριθμό της σε ξένα χέρια.
Οι δασμοί θέτουν σε κίνδυνο το 0,9% του ΑΕΠ της Κίνας
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι εισέρχονται στις συνομιλίες με λιγότερα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Το Πεκίνο εξάγει πάνω από τρεις φορές περισσότερα αγαθά στις ΗΠΑ από όσα αγοράζει, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Τελωνειακής Διοίκησης της Κίνας, που σημαίνει ότι έχει λιγότερα αγαθά να δασμολογήσει. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να βγάλουν εκτός λειτουργίας το 40% των κινεζικών εξαγωγών αγαθών προς τις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο το 0,9% του ΑΕΠ της Κίνας.
Τα χαρτιά της Κίνας
Ορισμένες από τις προειδοποιητικές βολές του Πεκίνου ήταν καθαρά συμβολικές, υπογραμμίζοντας αυτό το πιο περιορισμένο περιθώριο ελιγμών. Η Κίνα έστρεψε το ρυθμιστικό της στόχαστρο στην Google, παρόλο που οι υπηρεσίες αναζήτησης της Alphabet δεν είναι ήδη διαθέσιμες στη χώρα από το 2010. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εταιρείες, όπως ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων Tesla και ο γίγαντας των smartphones Apple, που εξακολουθούν να έχουν τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα στη νούμερο 2 οικονομία του κόσμου.
Η μορφή οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τις παραχωρήσεις που μπορεί να συμφωνήσει να κάνει η Κίνα εκτιμά η Helen Qiao, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα για την Bank of America Global Research.
Οι επιλογές της Κίνας κυμαίνονται από τις υποσχέσεις να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να διατηρήσει το γιουάν σταθερό έως την υλοποίηση της συμφωνίας της πρώτης φάσης, είπε. «Πιθανότατα θα είναι ένας συνδυασμός αυτών των μέτρων που πιθανόν θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σχέσης».
Η διώρυγα του Παναμά ως μπαλαντέρ
Η επιρροή της Κίνας στη Διώρυγα του Παναμά, όπου μια εταιρεία του Χονγκ Κονγκ έχει δύο από τα πέντε λιμάνια που γειτνιάζουν με την πλωτή οδό είναι ένα μπαλαντέρ για το οποίο ο Τραμπ θα μπορούσε να πιέσει τον Σι, σύμφωνα με τον Τσανγκ Σου, επικεφαλής οικονομολόγο Ασίας του Bloomberg Economics. Η κυβέρνησή του έχει ήδη απειλήσει να πάρει πίσω τη διώρυγα, αν ο Παναμάς δεν μειώσει την επιρροή της Κίνας.
«Η Κίνα θα μπορούσε να στρίψει το χέρι της CK Hutchison Holdings Ltd. για να μειώσει τις δραστηριότητές της εκεί», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα «απομακρυσμένο» ενδεχόμενο.
Οι δύο γίγαντες
Προς το παρόν, το Πεκίνο προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του να δείχνει ισχυρό και χωρίς να ανεβάζει τους τόνους από την άλλη, σύμφωνα με τον Josef Gregory Mahoney, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο East China Normal University της Σαγκάης.
«Μπορεί να βλέπουμε δύο γίγαντες να μετράνε ο ένας τον άλλον και να δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα του άλλου, ενώ παράλληλα παίζουν στο εσωτερικό τους ακροατήριο πριν δώσουν τα χέρια» κατέληξε.
Πηγή: ΟΤ