Ηεγκεφαλική σήψη μόλις ανακοινώθηκε ως η «λέξη της χρονιάς» από το Oxford English Dictionary – αλλά τι ακριβώς είναι αυτός ο όρος που μαστίζει τη νεολαία και τους ηλικιωμένους του σήμερα;
Βρήκατε ποτέ τον εαυτό σας να σκρολάρει συνεχώς στο τηλέφωνό σας και να μην το συνειδητοποιείτε; Ή τι γίνεται με την κύλιση σε αναρτήσεις που δεν προσφέρουν πραγματικά μεγάλη ψυχική διέγερση και σας κάνουν να αισθάνεστε σαν … χαζοί .
Αυτό λοιπόν μπορεί να είναι μια περίπτωση εγκεφαλικής σήψης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ένοχοι για την ενασχόληση με τα κινητά τους χωρίς πολλή σκέψη για το περιεχόμενο που καταναλώνουν – πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος ψηφιακός χρήστης έχει χαμηλότερο εύρος προσοχής από ένα χρυσόψαρο … Και αυτή η υπερφόρτωση πληροφοριών, συχνά χαμηλής αξίας, μας κάνει να έχουμε «εγκεφαλική σήψη». Είναι λοιπόν η εγκεφαλική σήψη απλώς ένας όρος για να περιγράψει τις κακές μας συνήθειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή είναι ότι ο εγκέφαλός μας κυριολεκτικά λιώνει;
Τι είναι πραγματικά η «σήψη του εγκεφάλου»;
Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary σημαίνει: «η υποτιθέμενη επιδείνωση της ψυχικής ή πνευματικής κατάστασης ενός ατόμου, ειδικά θεωρούμενη ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης υλικού (τώρα ιδιαίτερα διαδικτυακού περιεχομένου) που θεωρείται ασήμαντο ή μη προκλητικό».
Επίσης: «κάτι που χαρακτηρίζεται ως πιθανό να οδηγήσει σε τέτοια επιδείνωση».
Εν ολίγοις, συνοψίζει πώς εμείς οι άνθρωποι βλέπουμε το μη διεγερτικό υλικό με ταχείς ρυθμούς.
Το Oxford English Dictionary μοιράστηκε ότι πάνω από 37.000 άτομα ψήφισαν στην επιλογή της λέξης της χρονιάς που βοηθά την ομάδα εμπειρογνωμόνων να αποφασίσει τον νικητή μεταξύ άλλων εργαλείων όπως τα δεδομένα.
Αλλά καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, γιατί η «σήψη του εγκεφάλου» μόλις τώρα καρποφορεί; Λοιπόν, καθώς περισσότερες εφαρμογές προσαρμόζονται για να σας κρατούν σε κύλιση ή κύλιση καταστροφής, τόσο περισσότερο επηρεάζει αυτό που καταναλώνουμε και πώς το καταναλώνουμε.
Η σήψη του εγκεφάλου επηρεάζει πραγματικά την υγεία μας;
Αν και η εγκεφαλική σήψη συνοψίζει τις κακές μας συνήθειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, ίσως, την αποχαύνωση της ανθρωπότητας, έχει πραγματικά αντίκτυπο στην υγεία μας;
Εν ολίγοις, ναι.
Αν και δεν λέμε ότι ο εγκέφαλός σας πρόκειται να αποσυντεθεί και όλοι θα μετατραπούμε σε ζόμπι , ωστόσο επηρεάζει το μυαλό και το σώμα μας.
Η εγκεφαλική σήψη δεν είναι μόνο ένας όρος που συνοψίζει πού βρισκόμαστε στον κόσμο ως κοινωνία, αλλά πώς μας έχει βλάψει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Πώς ξέρετε αν έχετε εγκεφαλική σήψη;
Εάν ανησυχείτε λίγο ότι έχετε υποκύψει σε έναν σάπιο εγκέφαλο όπως πολλοί από εμάς που χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αυτήν την εποχή και την εποχή, τότε μπορείτε να κάνετε αυτοδιάγνωση.
Δεν είναι ιατρική κατάσταση, αλλά μπορεί να είναι μια καλή υπόδειξη ότι πρέπει να αφήσετε το τηλέφωνό σας κάτω και να αγγίξετε συναναστραφείτε με τον πραγματικό κόσμο.
Η κύλιση, η γρήγορη προώθηση, η αύξηση της ταχύτητας ενός βίντεο είναι όλοι δείκτες ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε μια περίπτωση εγκεφαλικής σήψης.
Η εγκεφαλική σήψη είναι σαν να τρώμε χωρίς καμία ουσία ή τροφή. Αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν να νομίζετε μέσα από ένα ψευδώς χαρούμενο πακέτο μπισκότων, τότε μπορεί να είστε ένας από τους σάπιους.
Αυτά είναι «συμπτώματα» εγκεφαλικής σήψης στη συμπεριφορική πλευρά των πραγμάτων, αλλά τι γίνεται με την ιατρική; Ο Δρ Lawrence σημείωσε ότι τα ενδεικτικά σημάδια έχουν την αδυναμία να επικεντρωθούν σε εργασίες και γίνονται όλο και πιο διανοητικά κουρασμένοι ή ευερέθιστοι.
Αυτές οι αλλαγές διάθεσης είναι τεράστιες ενδείξεις ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και αυτό που καταναλώνετε γίνεται επιζήμιο για την ευημερία σας. Ακούγεται σαν μια περίπτωση κακής σήψης του εγκεφάλου …
Επίσης, η ενσωμάτωση πρακτικών ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός ή η βαθιά αναπνοή, μπορεί να είναι ευεργετική. Αυτές οι στρατηγικές προωθούν την πνευματική διαύγεια και βοηθούν στη μείωση του γνωστικού φορτίου που σχετίζεται με τη συνεχή διαδικτυακή δέσμευση».
Μέλλον σάπιων εγκεφάλων;
Έτσι, καθώς γινόμαστε όλο και πιο εθισμένοι με τα τηλέφωνά μας με περισσότερες από τις ζωές μας να σπρώχνονται σε αυτά, πώς θα μοιάζει το μέλλον;
Ο προγνώστης τάσεων Disha είναι κάπως αισιόδοξος ότι το επόμενο έτος θα προσφέρει ένα αντίδοτο στις ενοχλητικές ψηφιακές μας συνήθειες.
Ο Disha πιστεύει ότι καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν περισσότερο τη σήψη του εγκεφάλου και πώς μας επηρεάζει, τότε ελπίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «σκόπιμα» αντί απλώς να γεμίζουν το κενό του χρόνου.
Η τάση της «ψηφιακής αποτοξίνωσης» κερδίζει έδαφος εδώ και αρκετά χρόνια και η Disha πιστεύει ότι το 2025 θα είναι η χρονιά που τελικά θα γίνει mainstream.
Ο χρόνος θα δείξει…