Φωτογραφία από cottonbro studio
Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας, η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην επιδείνωση όσο και στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα λεγόμενα «ανθρακικά αρνητικά» τρόφιμα είναι εκείνα που όχι μόνο έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα αλλά συμβάλλουν και στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στην ατμόσφαιρα.
Τι είναι τα ανθρακικά αρνητικά τρόφιμα;
Πρόκειται για τρόφιμα που κατά την καλλιέργεια και παραγωγή τους δεσμεύουν περισσότερο CO₂ από ό,τι εκλύουν, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω τεχνικών όπως η αναγεννητική γεωργία, η δασοπονία και η καλλιέργεια φυτών με υψηλή ικανότητα απορρόφησης άνθρακα.
Μερικά παραδείγματα:
Φύκια και μικροφύκη
Τα φύκια απορροφούν τεράστιες ποσότητες CO₂ από την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τροφές, ζωοτροφές και ακόμη και ως εναλλακτικά καύσιμα.
Κάποια όσπρια (όπως οι φακές και τα ρεβίθια)
Οι φακές και τα ρεβίθια έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν άζωτο στο έδαφος, μειώνοντας την ανάγκη για χημικά λιπάσματα και περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Pexels
Αγροτικά προϊόντα από αναγεννητικές καλλιέργειες
Οι αναγεννητικές πρακτικές γεωργίας περιλαμβάνουν τεχνικές που βελτιώνουν την υγεία του εδάφους, αυξάνουν τη βιοποικιλότητα και ενισχύουν την απορρόφηση άνθρακα από το έδαφος.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια απαιτούν ελάχιστους πόρους για να αναπτυχθούν και συχνά καλλιεργούνται σε οργανικά απόβλητα, μειώνοντας την ανάγκη για νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Ξηροί καρποί και δέντρα με βρώσιμους καρπούς
Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί προέρχονται από δέντρα που απορροφούν CO₂ από την ατμόσφαιρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Pexels