More

    Τι να κάνεις αν το μαξιλάρι σου έχει κιτρινίσει

    Photo by Nathan Waters on Unsplash

    To παλιό και κιτρινισμένο σου μαξιλάρι, μπορεί να κρύβει αρκετές εκπλήξεις και κινδύνους που δεν θα ήθελες και πολύ να δεις να συμβαίνουν.

    Αν σας βολεύει το μαξιλάρι σας, λογικά δεν θα το αλλάζετε με τίποτα. Και μάλλον δεν έχετε άδικο, γιατί είναι δύσκολο να βρείτε ένα μαξιλάρι που να σας ταιριάζει και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Το ζήτημα πάντα είναι να σε παίρνει ό ύπνος ευχάριστα και να μην ξυπνάς πιασμένος όσο καιρό κι αν το χρησιμοποιείς.

    Ωστόσο, όλα τα μαξιλάρια έχουν έναν συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Αν αρχίζει και κιτρινίζει ή αποκτά καφέ κηλίδες στην επιφάνεια του, τότε μάλλον έχει έρθει ο καιρός του. Γιατί όμως;

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αποχρωματισμός του καλύμματος του μαξιλαριού δείχνει ότι έχει μαζέψει βακτήρια που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο αναπνευστικό αλλά και την επιδερμίδα. Επίσης, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο.

    Τα βακτήρια προέρχονται από τη λιπαρότητα, τη βρωμιά και τον ιδρώτα που αφήνουν πάνω στο μαξιλάρι τα μαλλιά και η επιδερμίδα μας. Τη νύχτα το δέρμα μας παράγει μια κολλώδη λιπαρή ουσία που το διατηρεί ενυδατωμένο. Διαφέρει από τον ιδρώτα αλλά μένει πάνω στο μαξιλάρι με τον ίδιο τρόπο.

    Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Dr. Zachary Rubin, «τα παλιά, κιτρινισμένα μαξιλάρια, όσο και αν είμαστε συναισθηματικά δεμένοι μαζί τους, μας εκθέτουν σε αλλεργιογόνα και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία μούχλας. Επιπλέον, έπειτα από πολλά χρόνια χρήσης δεν προσφέρουν στον αυχένα τη στήριξη που χρειάζεται».

    Επίσης η δερματοτολόγος Dr. Lindsey Zubritsky λέει ότι αν κοιμάσαι χρόνια πάνω στο ίδιο μαξιλάρι μπορεί να οδηγήσει σε ακμή ή άλλους ερεθισμούς της επιδερμίδας, αφού όλη αυτή η βρωμιά μπορεί να φράξει τους πόρους. Ειδικά τα άτομα με έκζεμα, ροδόχρου ακμή και ήδη υπάρχουσα ακμή μπορεί να παρατηρήσουν επιδείνωση του προβλήματος.

    Ο Dr. Rubin μάλιστα λέει ότι μπορούν να κατοικούν ακάρεα σκόνης κάτι μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται από φολίδες νεκρού ανθρώπινου δέρματος. Όταν κοιμάσαι σε ένα μαξιλάρι, τότε μπορεί να αναπνέεις τα περιττώματά τους, τα οποία ερεθίζουν τις αεραγωγούς σου.

    Πώς να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση; Αρχικά μην κοιμάστε σε αυτό χωρίς μαξιλαροθήκη. H Zubritsky, μάλιστα, υποστηρίζει πως ορισμένες μαξιλαροθήκες αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηριδίων, όπως αυτές που είναι φτιαγμένες από μπαμπού και μετάξι.

    Μπορείτε ανάμεσα στο μαξιλάρι και τη μαξιλαροθήκη να βάλετε ένα κάλυμμα με φερμουάρ, το οποίο θα βγάζετε και θα πλένετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι θα παρατείνεις την εμφάνιση της κιτρινίλας στο ίδιο το μαξιλάρι.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news