More

    Τηλεργασία: Γιατί οι μεγάλες εταιρείες θέλουν επιστροφή στα γραφεία για τους εργαζομένους

    Η Amazon έγινε η τελευταία εταιρεία από τις μεγάλες εταιρείες η οποία ανακοίνωσε πλήρη επιστροφή στα γραφεία για τους υπαλλήλους της, σε ένα ακόμη «πλήγμα» για την τηλεργασία. Σε ένα εσωτερικό υπόμνημα ο CEO Άντι Τζάσι, έδωσε εντολή στους υπαλλήλους της εταιρείας να περνούν πέντε ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο.

    Η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη στάση της Amazon για επιστροφή στην εργασία, η οποία απαιτούσε από τους εταιρικούς εργαζόμενους να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Τώρα, η εταιρεία δίνει προθεσμία στους εργαζόμενους μέχρι τις 2 Ιανουαρίου για να αρχίσουν να τηρούν τη νέα πολιτική.

    Οι εταιρικοί εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα «εκτός από ορισμένες περιστάσεις» ή εκτός εάν τους έχει χορηγηθεί εξαίρεση από τον επικεφαλής της ομάδας του οργανισμού τους, δήλωσε ο Τζάσι.

    ΤηλεργασίαΤηλεργασία

    Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν από τις πρώτες που αγκάλιασαν ανοιχτά την τηλεργασία κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, διαφημίζοντας ότι οι εταιρείες είχαν βρει επιτυχημένους τρόπους να λειτουργούν σε απομακρυσμένα περιβάλλοντα. Αλλά περισσότερα από τέσσερα χρόνια αργότερα, πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν επαναφέρει τους υπαλλήλους στο γραφείο, τουλάχιστον με μερική απασχόληση.

    Ακόμη και η αγαπημένη εταιρεία της πανδημίας Zoom, η οποία βοήθησε δεκάδες χιλιάδες άτομα να εργαστούν εξ αποστάσεως, κάλεσε τους ανθρώπους πίσω στο γραφείο με μερική απασχόληση. Άλλες εταιρείες, εκτός της τεχνολογίας, που έχουν αντιστρέψει τις πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας είναι η Disney, η Goldman Sachs και η Bank of America.

    Ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών διαθέτει κατά μέσο όρο τις περισσότερες ημέρες εργασίας από το σπίτι με 2,28, σε συνδυασμό με τις εταιρείες στους τομείς των χρηματοοικονομικών και της ασφάλισης.

    Επιστροφή στο γραφείο ή επέκταση στην τηλεργασία;

    Από αυτό το καλοκαίρι, περίπου το 12% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ εργάζονταν πλήρως εξ αποστάσεως και ένα άλλο 27% ανέφερε ότι εφαρμόζει πολιτικές υβριδικής εργασίας, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα των οικονομολόγων Χοσέ Μαρία Μπαρέρο, Νίκολας Μπλουμ και Στίβεν Ντέιβις, σημειώνει το BBC.

    Μεγάλοι τραπεζίτες όπως ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan είναι από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες που επικρίνουν την εξ αποστάσεως εργασία και είναι πιθανό να απαιτήσουν πλήρη παρουσία στο γραφείο.

    Αλλά η στάση αυτή έχει εξαπλωθεί και σε άλλες βιομηχανίες, με την UPS και την Dell να ανακαλούν φέτος το προσωπικό τους στο γραφείο. Στο υπόμνημά του, ο Τζάσι δήλωσε ότι η εμπειρία της Amazon με τη μετάβασή της σε μια υβριδική πολιτική «ενίσχυσε την πεποίθησή μας για τα οφέλη» της προσωπικής εργασίας.

    Ωστόσο, ο καθηγητής Νίκολας Μπλουμ, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι ανακοινώσεις αποτελούν ένδειξη μιας ευρύτερης μετατόπισης των πολιτικών εργασίας, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία του έδειξαν ότι ο χρόνος που δαπανάται στο γραφείο είναι αρκετά σταθερός για περισσότερο από ένα χρόνο.

    «Για κάθε εταιρεία υψηλού προφίλ που ακυρώνει την εργασία από το σπίτι, υπάρχουν άλλες που φαίνεται να την επεκτείνουν – απλώς δεν τις αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε.

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news