Αν αγαπάς τις ντομάτες, τότε έχεις έναν ακόμα λόγο να τις προσθέσεις στη διατροφή σου. Νέα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι αυτό το ζουμερό και ακαταμάχητο λαχανικό δεν είναι μόνο γευστικό, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία των νεφρών μας!
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, η ντομάτα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά, χάρη στο λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που της χαρίζει το έντονο κόκκινο χρώμα της.
Τι έδειξε η μελέτη;
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 90.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και διήρκεσε 10 χρόνια, ανέλυσε τη σχέση μεταξύ καρκίνου στα νεφρά και διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: μόνο το λυκοπένιο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου είχαν 45% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στα νεφρά, σε σύγκριση με όσες προσλάμβαναν λιγότερο από τη διατροφή τους.
Πόσες ντομάτες πρέπει να τρώμε;
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση περίπου τεσσάρων ντοματών ημερησίως για να επιτευχθεί η ιδανική πρόσληψη λυκοπενίου.
Άλλες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο
Αν θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη αυτής της πολύτιμης ουσίας, μπορείς να βάλεις στο διατροφικό σου πλάνο και άλλες τροφές όπως:
- Καρπούζι
- Γκρέιπφρουτ
- Παπάγια
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, ενισχύοντας τη φήμη της ντομάτας ως ένα από τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα για την υγεία μας.
Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, ήρθε η ώρα να γεμίσεις το ψυγείο σου με ντομάτες και να τις απολαύσεις σε κάθε εκδοχή—σε σαλάτες, σάλτσες, ακόμα και ωμές!