Οι ιστορικοί στην Αγγλία ρίχνουν φως στο τι συνέβαινε πίσω από τις μεγάλες πόρτες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας κατά το παρελθόν.
Τον 14ο και 15ο αιώνα σύμφωνα με ένα “περιέργο” νόμο τα πανεπιστήμια μπορούσαν να τιμωρούν τα απείθαρχα κορίτσια. Τον ορισμό του απείθαρχου, φυσικά τον έδιναν τα πανεπιστήμια, αφού ο νόμος δεν το ξεκαθάριζε.
Πιο συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ μπορούσε με τις ευλογίες του νόμου, να φυλακίσει κορίτσια που έμοιαζαν “κακά” και να τα τιμωρήσουν.
Για σχεδόν 350 χρόνια, την τιμωρία του Κέμπριτζ βίωσαν εκατοντάδες κοπέλες που έκαναν το θανάσιμο αμάρτημα να περπατήσουν μαζί με φοιτητή, αφού είχε νυχτώσει.
Οι γυναίκες θεωρούνταν πόρνες και μπορούσαν να μεταφερθούν με τη βία στην ιδιωτική φυλακή του πανεπιστημίου και να καταδικαστούν σε εβδομαδιαίο εγκλεισμό.
Από τα αρχεία βρέθηκαν ότι περισσότερες από 5000 κοπέλες φυλακίστηκαν και εξευτελίστηκαν από τους “προστάτες” της ηθικής της εποχής.
Οι δίκες ήταν παρωδία, αφού πολλές φορές δεν δίνονταν καν ο λόγος στις κατηγορούμενες.
«Το πανεπιστήμιο δεν νοιαζόταν πραγματικά για το πώς τους συμπεριφέρονταν. Ήθελαν να απομακρυνθούν οι γυναίκες από τους δρόμους, ώστε να μην μπορούν να βάλουν σε πειρασμό τους προπτυχιακούς φοιτητές».
«Τα κορίτσια συλλαμβάνονταν τη νύχτα, τα πήγαιναν σε ένα κελί στη φυλακή, γνωστό ως Spinning House, και το πρωί ερχόταν ο αντιπρύτανης και ρωτούσε: «Ήρθε ήσυχα; Ήρθε ήρεμα; Και αν δεν το έκανε, αν είχε κλωτσήσει, οι πιθανότητες ήταν ότι θα έπαιρνε μεγαλύτερη ποινή».
Η τιμωρία του ήταν κράτηση για 7 ημέρες, σε ένα κρύο κελί με ελάχιστη τροφή και καθημερινό μαστίγωμα, που μάλιστα έδιναν και αμοιβή σε “ειδικό”.