Την αμφιλεγόμενη ευθυγράμμιση της Αυστραλίας με τα αμερικανική συμφέροντα στον Ειρηνικό Ωκεανό σηματοδοτεί η νέα Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση που δημοσιεύτηκε στη χώρα, η οποία χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως η πιο σημαντική ενημέρωση του στρατιωτικού της σχεδιασμού εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.
Ειδικότερα, η αναθεώρηση σκιαγραφεί τουλάχιστον έξι «τομείς προτεραιότητας για άμεση δράση», συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της πυρηνικής ικανότητας υποβρυχίων της Αυστραλίας και της ικανότητας για πλήγματα μεγαλύτερης εμβέλειας, την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στον στρατό, τη διατήρηση και στρατολόγηση του εργατικού δυναμικού στην άμυνα, καθώς και τη βελτίωση στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Καμπέρας και των βασικών εταίρων της στον Ινδο-Ειρηνικό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Curtin στην Αυστραλία, Joe Siracusa η αμυντική αναθεώρηση «κάνει δύο πράγματα: πρώτον, δείχνει ότι το Εργατικό [Κόμμα] [της Αυστραλίας] αλλάζει τα αμυντικά σχέδια της χώρας και δεύτερον, ότι είναι σοβαρό να το χρηματοδοτήσει».
«Ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρώσεις τόσα χρήματα στην Αυστραλία, επειδή στους Αυστραλούς δεν αρέσει να πληρώνουν πολλά λεφτά για την άμυνα. […] Και έτσι αυτή είναι μια σημαντική απόφαση. Και για άλλη μια φορά, είναι μια απόφαση που ελήφθη από έναν κυβέρνηση σε μια πρόταση που θα χρειαστούν χρόνια για να πραγματοποιηθεί, όταν και αν γίνει. Αυτό το αμυντικό σχέδιο είναι ένα είδος υποσχετικής», ισχυρίστηκε ο Siracusa.
Ο Joseph Camilleri, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης και ένας από τους κορυφαίους μελετητές διεθνών σχέσεων της Αυστραλίας, είπε ότι ο στόχος της νέας αμυντικής αναθεώρησης της χώρας είναι «να εξοπλίσει τις αυστραλιανές στρατιωτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυστραλιανή κυβέρνηση κοιτάζει «να αποδείξει ότι παραμένει στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι θα ταχθεί στο πλευρό τους σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση με την Κίνα».
Δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους γείτονες
Το ίδιο υποστηρίζει και ο Scott Burchill, ομότιμος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Deakin υποστηρίζοντας ότι η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση σηματοδοτεί μια μετατόπιση της αυστραλιανής αμυντικής πολιτικής προς μια στενότερη ευθυγράμμιση με τον αμερικανικό στρατό σε Ασία-Ειρηνικό που περιγράφεται στο πλαίσιο των διευθετήσεων της τριμερούς συμφωνίας Αυστραλίας, το Ην. Βασίλειο και ΗΠΑ (AUKUS), η οποία είπε «είναι μια σταδιακή και όχι μια επαναστατική αλλαγή».
Ωστόσο, όπως είπε αν και «η έμφαση στη μεγαλύτερη [αμυντική] «αυτάρκεια» είναι ευπρόσδεκτη και λογική, η αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και η «εναλλαξιμότητα» που προμηνύεται από τις προμήθειες της AUKUS υποδηλώνουν ότι η Αυστραλία οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση: σε μια ακόμη πιο στενή ευθυγράμμιση με το ναυτικό και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», επεσήμανε ο Burchill.
Είπε ότι η απόφαση της Καμπέρα να σταθεί στο πλευρό της Ουάσιγκτον είναι «μια εξέλιξη που δεν μείνει απαρατήρητη από τις άλλες χώρες της περιοχής, τους γείτονες της Αυστραλίας, οι οποίοι θα αμφισβητήσουν ξανά την ειλικρίνεια της επιθυμίας της Αυστραλίας να ενσωματωθεί πληρέστερα στην Ασία-Ειρηνικό».
Θα πάρει χρόνο
Η εφαρμογή όλων των καθηκόντων που περιγράφονται στην αναθεώρηση της άμυνας της Αυστραλίας είναι μια πρόκληση που θα πάρει πολύ χρόνο, δήλωσε ο καθηγητής Joe Siracusa.
«Αυτές είναι σημαντικές αλλαγές που θα χρειαστούν μεγάλη προσπάθεια για να πραγματοποιηθούν, επειδή δεν έχουν ούτε την ικανότητα να παράγουν τα σκάφη αυτή τη στιγμή ούτε τη δυνατότητα να κατασκευάσουν τους πυραύλους εκτός και αν τους αγοράσουν από το ράφι από τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Siracusa αναφερόμενος στα πυρηνικά υποβρύχια.
Πηγή: Sputnik