Ξανά στο επίκεντρο σεναρίων για “mega deals” βρίσκεται ο τραπεζικός χάρτης της Ευρώπης μετά την απόκτηση ποσοστού 9% της γερμανικής Commerzbank από την ιταλική UniCredit. Ισχυροί τραπεζίτες όπως το αφεντικό της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, επιδιώκουν διακαώς διασυνοριακές συμφωνίες για να δημιουργηθούν νέοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι κολοσσοί. Όμως αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από τράπεζες ή ακόμη και κυβερνήσεις που θέλουν να διατηρήσουν τους εθνικούς πρωταθλητές τους, προστατεύοντας ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας σε μια χρονική περίοδο που ο προστατευτισμός δείχνει τα δόντια του και στη Γηραιά Ήπειρο. Το πόκερ που παίζεται είναι σκληρό με έπαθλο μεγαλύτερα μερίδια στην τραπεζική πίτα της Ευρώπης
Ως τον ιταλό τραπεζίτη που θέλει να γίνει ο Τζέιμι Ντάιμον της Ευρώπης χαρακτήριζε τον Ορσέλ η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε αφιέρωμά της μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο Ντάιμον ηγείται επί σειρά ετών με πολύ μεγάλη επιτυχία της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της JP Morgan.
«Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ορσέλ μιλώντας στο Bloomberg. Τέτοιο μήνυμα έχει στείλει για λόγους αύξησης της ανταγωνιστικότητας και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο Ντράγκι είχε δουλέψει με τον Ορσέλ πριν δεκαετίες, όταν ο πρώτος εργαζόταν στην Goldman Sachs.
Ευρώπη: Η αντίθεση με ΗΠΑ
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase λειτουργούν χωρίς να επηρεάζονται από τοπικούς κανονισμούς των πολιτειών, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλήττονται από εθνικά συμφέροντα και κανόνες που καθιστούν δύσκολη τη διασυνοριακή διακίνηση κεφαλαίων, σχολίαζε σχετικά η WSJ.
Μια απόκτηση του ελέγχου της Commerzbank από την UniCredit θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει νέο μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και πιθανώς να προκαλέσει ευρύτερο γύρο τέτοιων ντιλ σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Η UniCredit διατηρεί ήδη στενή συνεργασία και με την Alpha Bank.
Με την ιταλική τράπεζα να εμφανίζεται τώρα έτοιμη να ζητήσει ειδική άδεια από την ΕΚΤ ώστε να αυξήσει το ποσοστό της από 9% έως στο 30% της Commerzbank, οι εξελίξεις τρέχουν σε καθημερινή βάση.
Αυξάνονται σενάρια για ντιλς στην Ευρώπη
Τα σενάρια που έχουν αρχίσει να ακούγονται μετά την προσέγγιση της UniCredit στην Commerzbank είναι πολλά. Ο επίσης ιταλικός τραπεζικός όμιλος Intesa Sanpaolo που είναι ανταγωνιστής της UniCredit και η γαλλική BNP Paribas θεωρούνται εδώ και καιρό ως πιθανοί αγοραστές άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λόγω των πολύ ισχυρών ισολογισμών τους. Η ABN Amro Bank NV, η οποία εξακολουθεί να ανήκει κατά πλειοψηφία στην ολλανδική κυβέρνηση και η γαλλική Societe Generale ανήκουν στις τράπεζες τις οποίες διεθνή δημοσιεύματα τις έχουν προσδιορίσει στο παρελθόν ως στόχους εξαγορών.
Οι προκλήσεις για τη Γερμανία
Μέσα στη γερμανική τράπεζα εμφανίζονται να υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από μερίδα μάνατζερ που δεν θα ήθελαν να περάσει ο έλεγχος στους ιταλούς, ενώ τα χαρτιά της αναμένεται να ανοίξει και η γερμανική κυβέρνηση η οποία δέχεται ήδη πολλές πιέσεις πανταχόθεν –από το μέτωπο της οικονομίας μέχρι τη μεταναστευτική πολιτική.
Στη Γερμανία ήδη μεγάλοι κλάδοι όπως η αυτοκινητοβιομηχανίες με επικεφαλής της VW αντιμετωπίζουν προκλήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο εργοστασίων και σε δεκάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας. Ένα –ή περισσότερα- μεγάλα τραπεζικά ντιλ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο και σε πιθανές νέες απώλειες θέσεων εργασίας.
Ανησυχία έχει δημιουργηθεί επίσης και στους ανταγωνιστές. Είναι ενδεικτικό ότι η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα σήμερα στη Γερμανία, διερευνά επιλογές για να δυσκολέψει την UniCredit από να εξαγοράσει την Commerzbank. Κι αυτό επειδή θεωρεί πως μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε τεράστιο ανταγωνιστή στην εγχώρια αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Ζέβινγκ και τα άλλα στελέχη της τράπεζα αναλύουν την κατάσταση τις τελευταίες ημέρες και οι επιλογές τους περιλαμβάνουν την αγορά μέρους ή του συνόλου του εναπομείναντος μεριδίου 12% της γερμανικής κυβέρνησης στην Commerzbank, σύμφωνα με το Bloomberg.
Εάν η UniCredit εξαγόραζε την Commerzbank, θα ξεπερνούσε σε μέγεθος την Deutsche Bank μέσα στη δική της, εγχώρια αγορά. Η Deutsche Bank και η Commerzbank είχαν συνομιλίες για τη συγχώνευση το 2019, αλλά αυτές δεν προχώρησαν λόγω ασυμφωνίας των μετόχων στους όρους ενός ντιλ, αλλά και λόγω ανησυχιών για απώλειες θέσεων εργασίας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Πηγή: ΟΤ