Ο Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Βραζιλίας την Πρωτοχρονιά, σηματοδοτώντας την έναρξη της τρίτης θητείας του – με μία δυσάρεστη διακοπή: αυτήν της διακυβέρνησης Μπολσονάρο.
«Υπόσχομαι να διατηρήσω, να υπερασπιστώ και να εκπληρώσω το σύνταγμα, να τηρήσω τους νόμους, να προωθήσω το γενικό καλό του βραζιλιάνικου λαού, να υποστηρίξω την ενότητα, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Βραζιλίας», δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα, μεταδίδει το CNN.
Οι βουλευτές χειροκρότησαν τον Λούλα, προτού ξεσπάσουν σε ένα τραγούδι του τύπου «όλε, όλε όλε, Λούλα, Λούλα».
Να σημειωθεί ότι η ορκωμοσία έγινe ενώ υπήρχαν απειλές βίας από υποστηρικτές του προκατόχου τού Σίλβα, Ζαΐρ Μπολσονάρο.
Ο 76χρονος πολιτικός, ο οποίος επιστρέφει στην προεδρία μετά από 12ετή παύση, έφτασε με την σύζυγό του Ροζανγκέλα ντα Σίλβα στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Μπραζίλια, πριν κατευθυνθεί στο Κογκρέσο όπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη συνεδρίαση.
Στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος και η πρώτη κυρία, μετά από μία ανοιχτή παρέλαση αυτοκινήτων, θα παραστούν σε τελετή στρατιωτικών τιμών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο Λούλα θα λάβει την προεδρική ζώνη και θα εκφωνήσει την πρώτη του δημόσια ομιλία ως νέος ηγέτης της Βραζιλίας.
Ο πρόεδρος της Γερουσίας άνοιξε την τελετή, αποτίοντας φόρο τιμής στον Πελέ και τον Πάπα Βενέδικτο με ενός λεπτού σιγή.
«Το στυλό του λαού»
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Λούλα έσπασε το παραδοσιακό πρωτόκολλο και αφηγήθηκε μια σύντομη ιστορία για το στυλό που χρησιμοποιούσε για να υπογράφει έγγραφα του Κογκρέσου.
«Το 1989 βρισκόμουν σε μια συγκέντρωση στην Piaui, μετά περπατήσαμε μέχρι την εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου και ένας πολίτης μου έδωσε αυτό το στυλό και μου ζήτησε να το χρησιμοποιήσω, για να υπογράψω με αυτό αν κερδίσω τις εκλογές το ’89. Δεν κέρδισα τις εκλογές το ’89, δεν κέρδισα το ’94, δεν κέρδισα το ’98.
»Το 2002 κέρδισα, αλλά όταν έφτασα εδώ είχα ξεχάσει το στυλό και υπέγραψα με ένα στυλό γερουσιαστή. Το 2006 υπέγραψα με το στυλό του γερουσιαστή και τώρα βρήκα το στυλό και το κάνω προς τιμήν του λαού της πολιτείας Piaui», είπε χαρακτηριστικά, καταχειροκροτούμενος.
Εμφανής ήταν στην τελετή η απουσία του Μπολσονάρο, ο οποίος έφυγε από την Βραζιλία για τη Φλόριντα την Παρασκευή και δεν διευκρίνισε την ημερομηνία επιστροφής του.
Το ταξίδι του στις ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με το βραζιλιάνικο πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο οι απερχόμενοι ηγέτες είναι παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας των διαδόχων τους.
Ο Λούλα ντα Σίλβα κέρδισε μια δύσκολη αναμέτρηση στις 30 Οκτωβρίου, σε μια εκπληκτική νίκη που σηματοδότησε την επιστροφή της Αριστεράς στην εξουσία στη Βραζιλία, μετά από τέσσερα χρόνια ακροδεξιάς διακυβέρνησης του Μπολσονάρο.
Και παράλληλα, πέτυχε μια αξιοσημείωτη επιστροφή στην εξουσία, μετά από μια σειρά καταγγελιών για διαφθορά που τον οδήγησαν στη φυλακή του για 580 ημέρες. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αργότερα κακοδικία, ανοίγοντάς του τον δρόμο για να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Τώρα, ξεκινά την τρίτη θητεία του, αφού προηγουμένως κυβέρνησε την Βραζιλία για δύο συνεχόμενες θητείες, μεταξύ 2003 και 2010.