Μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται στην Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την αμοιβη για όσους κ καταγγέλλουν ή έχουν καταγγείλει πλαστές αποδείξεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω της εφαρμογής «Appodixi» Η διάταξη προβλέπει ένα ανώτερο και ένα κατώτατο μπόνους το οποίο θα είναι ανάλογο με την αξία της απόδειξης και το εύρος της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης ενώ το μεγαλύτερο δεν θα υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου που ενεργοποιήθηκε το μέτρο μέχρι σήμερα 155.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα τους. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.
Η εφαρμογή «Appodixi» έχει οδηγήσει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και στην επιβολή προστίμων και λουκέτων για έκδοση αποδείξεων από «πειραγμένους» μηχανισμούς. Οι έλεγχοι έφεραν στο φως τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά τους έσοδά τους. Ειδικότερα εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που ενώ είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει μικρότερη αξία συναλλαγής, δηλαδή άλλο ποσό έγραφε η απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.
Η εφαρμογή «Appodixi» στο κινητό λειτουργεί ως εξής:
1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.
2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:
– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
– Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
– Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.