More

    Κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης γυναικών σχεδιάζει το υπουργείο εργασίας

    Στην παροχή κινήτρων για την αύξηση των προσλήψεων γυναικών και την αντιμετώπιση της υψηλότερης γυναικείας ανεργίας προσανατολίζεται το υπουργείο εργασίας.

    Μεταξύ των κινήτρων περιλαμβάνεται η επιπλέον επιδότηση εισφορών και μισθών προς τις επιχειρήσεις όταν αυτές προσλαμβάνουν γυναίκες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η απασχόληση των γυναικών βρίσκεται μόλις στο 55% σε σχέση με την αντίστοιχη των ανδρών που κυμαίνεται στο 77%. Η χώρα μας είναι η δεύτερη χειρότερη, στην κατάταξη με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία των γυναικών κατά τον Φεβρουάριο 2024 ανέρχονταν στο 14,2% έναντι 8,4% των ανδρών. Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας γυναικών που δεν έχουν ξαναεργαστεί και σε δεύτερο επίπεδο την επανένταξη γυναικών που έχουν βρεθεί εκτός της αγοράς και δεν μπορούν να επιστρέψουν είτε γιατί δεν βρίσκουν θέσεις ανάλογες των προσόντων τους, είτε ικανοποιητικό μισθό. Σημειώνεται ότι το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην αγορά εργασίας επισημαίνεται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών ως ένα από τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Πέραν της ενίσχυσης της απασχόλησης των γυναικών η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής θέσης των γυναικών αλλά και την αναστροφή του προβλήματος της υπογεννητικότητας. Κάποια από αυτά είναι:

    • Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας για 9 μήνες σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες, όπου σήμερα δίνει εισόδημα στο 9μηνο 7.400 ευρώ.

    • Η αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνει επιδότηση για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμού.

    • Η παροχή του δικαιώματος στις μητέρες να μεταβιβάζουν έως 7 μήνες, από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, στον πατέρα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

    • Η περαιτέρω αύξηση από το 2025 του επιδόματος γέννησης, το οποίο φέτος αυξήθηκε κατά 800 ευρώ και κυμαίνεται από 2.400 ευρώ έως 3.500 ευρώ για τις νέες μητέρες με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας και ιδίως το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού, που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες.

    • Περαιτέρω αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

    • Την επέκταση άδειας μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    • Την αύξηση των ημερών αδείας πατρότητας μετ’ αποδοχών από 2 σε 14 ημέρες.

    • Την περαιτέρω αύξηση που σήμερα έχει διάρκεια 4 μήνες και για τους δύο γονείς. Μάλιστα οι δύο μήνες καλύπτονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό.

    • Την θέσπιση άδειας φροντιστή για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ατόμων υπό τη φροντίδα τους (5 ημέρες). Επίσης οι γονείς / φροντιστές δικαιούνται 2 ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών λόγω ανωτέρας βίας. Φροντιστές / γονείς παιδιών έως 12 ετών δικαιούνται να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας από τους εργοδότες τους, όπως είναι η απομακρυσμένη εργασία, η μερική απασχόληση, το ευέλικτο ωράριο, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται για τουλάχιστον 6 μήνες στον ίδιο εργοδότη.

    • Τη μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030.

    • Περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

    • Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας (μητέρες που έχουν μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους, πολίτες με αναπηρία, κ.ά.).

    • Επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Πηγή:ot.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news

    Διαφήμιση με κουμπί κλεισίματοςX