More

    Οι σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην ενεργειακή κατάσταση των νοικοκυριών

    Περισσότερα κονδύλια για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαίτερα σε ευάλωτα νοικοκυριά, απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην υλοποίηση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» και ενεργή συμμετοχή των δήμων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, είναι μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην ημερίδα του έργου Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.           

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργειακή φτώχεια είναι «η κατάσταση κατά την οποία ένα νοικοκυριό ή ένας ιδιώτης δεν διαθέτει τα μέσα για να αναζητήσει στοιχειώδεις ενεργειακές υπηρεσίες (θέρμανση, ψύξη, φωτισμός, κινητικότητα και ηλεκτρισμός) που εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

    Στις προτάσεις που κατέθεσε μιλώντας στην ημερίδα ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ Δημήτρης Κουσκουρίδης και αφορούν στις επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας των παραγόμενων προϊόντων και ειδικός ενεργειακός αναπτυξιακός νόμος για τη βιομηχανία, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας.

    «Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι πρόκληση για τους πολίτες, τους δήμους, τις περιφέρειες, την πολιτεία εν γένει με όλους τους επίσημους φορείς της. Η αξιοποίηση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, είναι καταλυτική για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με νέες πράσινες θέσεις εργασίας» κατέληξε ο κ.Κουσκουρίδης.

    Για προκήρυξη μαζικών ανακαινίσεων από το κράτος, επιτυγχάνοντας τη μείωση του κόστους λόγω οικονομιών κλίμακας έκανε λόγο ο Δρ. Δημήτρης Δαμίγος, καθηγητής ΕΜΠ.

    «Απαιτούνται νέα εργαλεία που βελτιώνουν τη δυνατότητα εντοπισμού περιοχών με ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης, συμβάλλοντας στη ”θεραπεία” και την πρόληψη» τόνισε.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news

    Διαφήμιση με κουμπί κλεισίματοςX