Στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Απριλίου βρέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας, ενισχυμένες από δύο εξελίξεις: την δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να διατηρήσουν μειωμένη την παραγωγή και τις εξαγωγές, αντίστοιχα, για άλλο ένα μήνα και την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό πλοίο το Σαββατοκύριακο, που έθεσε σε κίνδυνο σημαντικές ροές εμπορευμάτων της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως το αργό και τα σιτηρά.
Οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να απειλήσουν τις εξαγωγές εμπορευμάτων της Ρωσίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μια διαδρομή μέσω της οποίας που ο ΟΠΕΚ+ βγάζει καθημερινά στις παγκόσμιες αγορές το 15% έως το 20% του πετρελαίου του και η Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της.
«Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ουκρανικού ναυτικού σε ρωσικό τάνκερ το Σαββατοκύριακο προκαλεί κάποια ανησυχία σε μια αγορά που ήδη ασχολείται με την περιορισμένη προσφορά», όπως το έθεσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. Από την άλλη, ο περιορισμός των ανησυχιών για την οικονομία των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα πρόσφατα κέρδη των τιμών, πρόσθεσε.
Ειδικότερα, η τιμή των futures του μπρεντ διαπραγματευόταν ελαφρώς χαμηλότερα το πρωί της Δευτέρας, στα 86,17 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν δει οι τιμές από τις 14 Απριλίου. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε επίσης ελαφρώς, κατά 0,1%, στα 82,74 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τιμή κοντά στο υψηλό τριμήνου.
Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα, για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί με κέρδη από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022.
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται τις τελευταίες εβδομάδες από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τη μείωση των προμηθειών του ΟΠΕΚ+ και τις ελπίδες ότι θα ανεβάσει ταχύτητα η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα, μετά από ένα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο.
«Η ανοδική τάση είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας για ένα ισχυρότερο δεύτερο εξάμηνο για το πετρέλαιο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο», δήλωσε ο Suvro Sarkar, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας στην DBS Bank. «Αλλά πιστεύουμε ότι η περαιτέρω ανοδική πορεία μπορεί να περιοριστεί και οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν για λίγο στο επίπεδο γύρω από τα 85 δολάρια το βαρέλι (για το μπρεντ), περιορισμένη (η τιμή) από τις συνεχείς ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της Κίνας και τις αμφιβολίες για το πόσο καιρό η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα συνεχίσουν να περιορίζουν την παραγωγή, και τις εξαγωγές, αντίστοιχα, δεδομένης της διαθέσιμης χωρητικότητας που υπάρχει».
naftemporiki.gr