More

    Πόση είναι η μέση τιμή των Airbnb στην Ελλάδα;

    Ακριβότερα κατά 35% σε σύγκριση με το 2019, την περίοδο της κανονικότητας, πλήρωσαν το 2022 οι επισκέπτες των Airbnb στους ελληνικούς προορισμούς, αφού η μέση τιμή για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στα 193 ευρώ, νούμερο αυξημένο επίσης έναντι του 2021 κατά 15%.

    Πανευρωπαϊκά, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη, με έσοδα της τάξεως των 55 δισ. δολαρίων την περυσινή χρονιά σε όλη την Ευρώπη, 42% περισσότερα έναντι του 2021, ενώ το σύνολο των κρατήσεων σε όλη την Ευρώπη υπολογίζεται σε 355 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, 3% υψηλότερα από το 2019 και 39% υψηλότερα έναντι του 2021.

    Με βάση τα στοιχεία από την εξειδικευμένη, διεθνή εταιρεία αναλύσεων AIRDNA, ειδικά για την ελληνική αγορά, υπολογίζεται ότι περίπου 11,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, νούμερο αυξημένο κατά 56,8% σε σχέση με το 2021, σημειώνοντας την τέταρτη υψηλότερη επίδοση στο τοπ 20 των πιο δημοφιλών ευρωπαϊκών χωρών, με άνοδο κατά 19% έναντι του 2019.

    Ο αριθμός των διαθέσιμων καταχωρήσεων ήταν κατά μέσο όρο στη χώρα μας κοντά στις 105.700 σε μηνιαία βάση (με μεγάλες αυξομειώσεις πάντως λόγω της έντονης εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού δεδομένου ότι αυτή την περίοδο τα νούμερα κυμαίνονται κατά πολύ χαμηλότερα), με οριακή αύξηση μόλις κατά 0,1% σε σύγκριση με το 2019.

    «Ακριβώς αυτή η οριακή αύξηση στο κομμάτι της προσφοράς είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση της πληρότητας στα ελληνικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, φθάνοντας στο 55,3% για το σύνολο του έτους, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα τόσο έναντι του 2019 όσο και έναντι του 2021», αναφέρεται στην ανάλυση της AIRDNA, η οποία βασίζει τα στοιχεία της στις καταχωρήσεις από τις πλατφόρμες της AIRBNB και της VRBO.

    Πόση είναι η μέση τιμή των Airbnb στην Ελλάδα;

    Αντίστοιχα, πανευρωπαϊκά σε επίπεδο προσφοράς, υπολογίζεται ότι ο μέσος αριθμός διαθέσιμων καταχωρήσεων ήταν πάνω από 2,5 εκατομμύρια σε μηνιαία βάση, αυξημένος κατά 11,2% από το 2021, αν και εξακολουθεί να είναι κάτω από το 2019 κατά 7,4%. Με το δεδομένο ότι η ζήτηση ξεπέρασε πέρυσι την προσφορά, η μέση πληρότητα πανευρωπαϊκά αυξήθηκε γρήγορα, συνολικά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2021 και +5,9% έναντι του 2019.

    Η Ουγγαρία σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη ως προς τα ποσοστά πληρότητας και ακολουθεί η Πορτογαλία, η Νορβηγία και η Ελλάδα στην 4η θέση. Στον αντίποδα τη μικρότερη ανάκαμψη όσον αφορά την πληρότητα σημείωσαν Ολλανδία, Φινλανδία και Ελβετία.

    Η τάση πανευρωπαϊκά

    Εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, είναι εύλογο ότι οι επισκέπτες την περασμένη χρονιά προτίμησαν πιο οικονομικές επιλογές, με τα ποσοστά πληρότητας να αυξάνονται πιο γρήγορα σε μικρότερα, αστικά διαμερίσματα και ιδιαίτερα στα πιο οικονομικά χωρίς πολυτελείς εξτρά ανέσεις (πισίνες, υδρομασάζ, χώροι στάθμευσης κ.ο.κ.).

    Καταλύματα πιο χαμηλού budget βρέθηκαν πέρυσι στην πρώτη γραμμή με παροχές όπως ο κλιματισμός και η χρήση κουζίνας να παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση, «κάτι που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οικοδεσπότες και διαχειριστές».

    Η αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει και για το πρώτο διάστημα του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AIRDNA, με τον αριθμό των κρατήσεων όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις να «τρέχει» με ρυθμούς 25,9% πάνω από τα στοιχεία του 2022.

    «Σε μία περίοδο που το ταξιδιωτικό κοινό αρχίζει να προγραμματίζει τις καλοκαιρινές του διακοπές, οι μακροοικονομικές συνθήκες πανευρωπαϊκά και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να παίξουν καθοριστικό ρόλο οδηγώντας τους καταναλωτές στο να συνεχίσουν να εστιάζουν περισσότερο στο θέμα της τιμής όσον αφορά τις ταξιδιωτικές του επιλογές».

    Πηγή: newmoney.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news