More

    Στην κορυφή των εξαγωγών αλκοολούχων το ούζο

    Ανοδική πορεία παρουσιάζουν κατά τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές ο κλάδος της ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας, με ναυαρχίδα του να αποτελεί το ούζο.

    Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες ποσότητες ούζου που εξάγονται παράγονται στην Λέσβο,  η οποία αποτελεί και πατρίδα του, έχοντας κατοχυρώσει την αναγνώριση προϊόντος προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, για το ούζο Πλωμαρίου και το ούζο Μυτιλήνης. Μάλιστα οι ποτοποιίες της Λέσβου εξάγουν σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καταναλώνουν η Γερμανία, η Βουλγαρία και το Ιράκ. Στο ζήτημα αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγματοποιών Αλκοολούχων Ποτών, κ. Χάρης Μαυράκης, τονίζοντας ότι ο κλάδος έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει το χρόνια αίτημα να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο προϊόν, επισημαίνονταάς παράλληλα ότι επετεύχθη να κατοχυρωθεί σήμα επισκέψιμων αποσταγματοποιείων και όχι να εντάσσονται γενικά στον κλάδο των οινοποιών όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ούζο παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ., έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Την τελευταία πενταετία εμφανίζει αύξηση +45% της αξίας ευρω και +8% της ποσότητας kg. Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας το 1o εξάμηνο του 2024, το 59% της αξίας ευρώ και το 71% της ποσότητας kg του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

    Πηγή:ertnews.gr

    Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news