More

    «Όταν μπήκα σε αυτό το πρόγραμμα διατροφής και άλλαξα λίγο τη ζωή μου, τότε κατάλαβα τι έκανα»

    Η Μαρία Ηλιάκη και η διαιτολόγος & διατροφολόγος, Άννα Κόμπου, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για τους λόγους που «τσιμπολογάμε» αλλά και πώς μπορούμε να κόψουμε αυτή τη συνήθεια. Μια κακή συνήθεια του καλοκαιριού, την οποία συνεχίζουμε και τον φθινόπωρο, είναι το τσιμπολόγημα.

    Το πρόβλημα όμως, είναι ότι το καλοκαίρι κινούμαστε περισσότερο από ό,τι τον χειμώνα και δεν βλέπουμε τις συνέπειες. Ποια ανάγκη όμως, μας κάνει να τσιμπολογάμε και πώς θα κόψουμε – αν μπορούμε- αυτή τη συνήθεια.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας», η δημοσιογράφος, Μαρία Ηλιάκη, είπε πως έχει τσιμπολογήσει πολύ στη ζωή της.

    «Εγώ τη ζωή μου τη χωρίζω σε δύο περιόδους, το πριν ξεκινήσω να προσέχω τη διατροφή μου γιατί η λέξη δίαιτα δεν υπήρξε ποτέ για και στη ζωή μετά. Έχω κάνει όλα αυτά τα επικίνδυνα που κάνουμε όλοι πολλές φορές στη ζωή μας, δηλαδή αυτό που ξεκινάς τη μέρα σου και τρως μόνο φρούτα ή ξεκινάς και είσαι όλη μέρα με μία σαλάτα όταν το κάνεις αυτό ο οργανισμός σου ζητάει και ζητάει και ζητάει».

    Αναφερόμενη στη διατροφή της κόρης της, είπε πως δεν έχει φάει ακόμα ζάχαρη και δεν της αρέσουν και οι γλυκές γεύσεις πολύ ενώ στη συνέχεια μίλησε για το πότε ξεκίνησε η ίδια να τρώει ζάχαρη.

    «Πήγαινα σε ένα ζαχαροπλαστείο στη Νέα Σμύρνη και έτρωγα κάθε απόγευμα μία πάστα κουνελάκι. Στην πενταετία, 35 με 40, κατάλαβα ότι κάτι γίνεται, γιατί πήγαινα στο ψυγείο και έψαχνα απεγνωσμένα να φάω γλυκά – αλμυρά και λέω κάτι κάνω λάθος, τόσες δίαιτες, τόσες διατροφές. Ξεκίνησα να το ψάχνω και πήγα και σε ειδικούς για να μπω σε ένα πρόγραμμα. Διαπίστωσα πως είχα μία μεταβολική διαταραχή που λέγεται διαχείριση σακχάρου και δεν μπορούσε ο οργανισμός μου να μπει σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για να υπακούσει».

    Η διαιτολόγος & διατροφολόγος, Άννα Κόμπου, εξήγησε πως το τσιμπολόγημα είναι η διατροφική συμπεριφορά, η οποία πρόκειται για επαναλαμβανόμενη κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής, σνακ, ανάμεσα στα γεύματα.

    «Το πρόβλημα με το τσιμπολόγημα είναι ότι απορρυθμίζει το γλυκαιμικό δείκτη. Πώς το κάνεις αυτός Τρώγοντας συνήθως κάτι που είναι πάρα πολύ πλούσιο σε υδατάνθρακες ή σε σάκχαρα, και ανεβάζεις απότομα το γλυκαιμικό σάκχαρο. Άρα θα πέσει απότομα γλυκαιμικός δείκτης και το αποτέλεσμα είναι αυτή η πτώση να σου ξανά δημιουργήσει την ανάγκη για φαγητό».

    Όπως εξήγησε η ειδικός, από το τσιμπολόγημα επηρεάζεται και το βάρος μας.

    Όπως είπε η κ. Άννα Κόμπου, οι βιολογικούς παράγοντες που μας ωθούν σε αυτό, έχουν να κάνουν με κάποιες παθήσεις, όπως είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη.

    «Δημιουργείται η ανάγκη για σνακ που είναι υψηλά σε υδατάνθρακες και σάκχαρα και το αποτέλεσμα είναι το τσιμπολόγημα ενός τρόφιμου, το οποίο θα δώσει άμεση ενέργεια. Σε αυτό μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα και η κούραση. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν τη σχέση της οθόνης και την κατανάλωση σνακ. όταν καθόμαστε μπροστά σε μία τηλεόραση και βλέπουμε μία ταινία καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα σνακ ασυναίσθητα, διότι ο εγκέφαλός μας είναι απασχολημένος με αυτό που παρακολουθεί. Δεν τρώμε συνειδητά εκείνη τη στιγμή, άρα δεν μπορεί και το σώμα να ‘’ακούσει’’ το αίσθημα του κορεσμού και ο εγκέφαλος να το αντιληφθεί».

    Η Μαρία Ηλιάκη είπε πως έχει κόψει τη ζάχαρη τα τελευταία οκτώ χρόνια.

    «Όταν μπήκα σε αυτό το πρόγραμμα διατροφής και άλλαξα λίγο τη ζωή μου, τότε κατάλαβα τι έκανα. Κάνω μία διατροφή μεσογειακή, τρώω από όλα, έξι γεύματα τη μέρα περίπου. Παλιά πήγαινα για φαγητό το βράδυ, ενώ δεν είχα φάει όλη μέρα, και με το που θα έτρωγα κάτι κοιμόμουνα. Μου χαλούσε όλη μου την καθημερινότητα».

     

    Η κ. Άννα Κόμπου εξήγησε πως οι διαιτολόγοι μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της διατροφικής συμπεριφοράς.

    «Πολλές φορές το τσιμπολόγημα λειτουργεί ως απάντηση στο στρες, στην κόπωση, την ψυχική θλίψη, τη μοναξιά. Σίγουρα υπάρχει ψυχολογικό υπόβαθρο, το οποίο εξυπηρετεί αυτές τις συμπεριφορές. Ένα καμπανάκι είναι το η βραδινή υπερφαγία, θα σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι του και θα πάει στο ψυγείο. Εκεί κάτι δεν πάει καλά εκεί και μπορεί να έχουμε και διαταραχή».

    Όπως είπε η ειδικός, ρόλο παίζει και το οπτικό κομμάτι, όταν δηλαδή έχουμε σνακ τριγύρω μας.

    Επίσης, αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά, το πρωί θα αισθανθούμε κόπωση και η απάντηση είναι η ενέργεια, δηλαδή τα τρόφιμα που έχουν υδατάνθρακες.

    Επιπλέον, όπως εξήγησε πολλές φορές η αίσθηση της πείνας και η αίσθηση της δίψας μπερδεύονται, και αυτό αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα που μας ωθεί στο τσιμπολόγημα.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news