More

    Κατώτατος μισθός: Τα τρία σενάρια για την αναπροσαρμογή – Ποια επιδόματα και πόσο αυξάνονται
    Κ

    Δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός που αυξάνεται από 1η Απριλίου. Η αναπροσαρμογή των αποδοχών που θα αρχίσει να «τρέχει» από τον ερχόμενο μήνα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα –μεταξύ των οποίων και αυτό της ανεργίας- και ειδικά βοηθήματα, όπως τα εποχικά, σε υψηλότερα επίπεδα. Ο αριθμός των σημαντικότερων επιδομάτων που επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού φτάνει τα οκτώ. Το ύψος της αναπροσαρμογής αναμένεται να καθοριστεί αύριο Παρασκευή 10 του μήνα.  

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

    - Advertisement -

    Όπως όλα δείχνουν το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να αποφασίσει την εφαρμογή μίας νέας αύξησης του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο μήνα, στα 751 έως 770 ευρώ από 713 ευρώ που είναι σήμερα, σύμφωνα με το enikonomia.gr

    Τα τρία σενάρια για την αναπροσαρμογή

    Τα τρία σενάρια λοιπόν που βρίσκονται στο τραπέζι για την αύξησή των κατώτατων αποδοχών από 1-4-2023 προβλέπουν τα εξής:

    1 Αύξηση κατά 5,5%, ώστε ο κατώτατος να φθάσει στα προμνημονιακά επίπεδα των 751 ευρώ.

    - Advertisement -

    Αύξηση κατά 6%, ώστε ο βασικός μισθός να οδηγηθεί στο επίπεδο των 756 ευρώ.

    Αύξηση κατά 7%-8%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50-57 ευρώ και θα φτάσει τα 763-770 ευρώ.

    Δεν αποκλείεται πάντως και η έκπληξη και ο κατώτατος μισθός να αγγίξει και τα 800 ευρώ.

    Με την αύξηση των κατώτατων αποδοχών πάντως που θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές Απριλίου, χιλιάδες άνεργοι θα λάβουν και αντίστοιχη αύξηση στα επιδόματα ανεργίας από την πληρωμή του μήνα που έρχεται. Ανάλογες αυξήσεις θα υπάρξουν και σε όλα τα υπόλοιπα επιδόματα και ειδικά βοηθήματα που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη αναπροσαρμογή.

    - Advertisement -

    Πόσο ανεβαίνει το επίδομα ανεργίας

    Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 34 ευρώ, εάν και εφόσον η αναπροσαρμογή των αποδοχών είναι για παράδειγμα ανάλογη εκείνης των συνταξιούχων: Δηλαδή 7,75%.

    Υπό αυτή την θεωρητική προϋπόθεση, από 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας φτάνει στα 472 ευρώ από 438 που είναι σήμερα και 407,25 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η αναπροσαρμογή του επιδόματος θα είναι ανάλογη της αύξησης που τελικά θα αποφασιστεί στις κατώτατες αποδοχές.

    Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Η καταβολή του νέου «φουσκωμένου» επιδόματος θα γίνει τον επόμενο μήνα.

    Ποια επιδόματα αυξάνονται

    Ποια είναι όμως συγκεκριμένα τα επιδόματα και τα ειδικά βοηθήματα που συμπαρασύρει η αύξηση των κατώτατων αποδοχών;

    • Επίδομα ανεργίας: Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 17,51 ευρώ και το μηνιαίο 438 ευρώ.
    • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Βρίσκεται στα 227,65 ευρώ.

    Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.).

    Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος οι ασφαλισμένοι πολίτες απαιτείται:
    να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας
    το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Για το έτος 2021 το ποσό αυτό      διαμορφωνόταν σε 12.325,75 €. Το
    ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.

    • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Διαμορφώνεται στα 262,67 ευρώ.

    Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι/-ες, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, παραμένουν εγγεγραμμένοι/-ες στο μητρώο ανέργων επί τρεις (3) μήνες, έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν είναι εποχικοί (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέματα κ.λπ.).

    Αυξήσεις στα ειδικά εποχικά βοηθήματα 

    Αυξημένα θα είναι και τα ειδικά εποχικά βοηθήματα. Που διαμορφώνονται οι αυξήσεις σε αυτά;

    • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: Σήμερα διαμορφώνεται στα 824,6 ευρώ.
    • Το ειδικό εποχικό βοήθημα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη : Είναι στα 557,25 ευρώ.
    • Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας: 438 ευρώ αυτή την στιγμή.

    Οι αυξήσεις και σε άλλα ειδικά βοηθήματα

    • Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Τώρα είναι στα 262,67 ευρώ.
    • Το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Βρίσκεται στα 350,2 ευρώ.

    Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι/-ες που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης –εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας (άρθρο 325 του Αστικού Κώδικα).

    Οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραμένουν άνεργοι επί τρεις (3) μήνες και να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.

    Ποια ακόμη επιδόματα αυξάνονται

     Υπάρχουν όμως και μια σειρά από άλλες παροχές που συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

    spot_img
    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news