More

    Στεγαστικά δάνεια: Το σχέδιο των τραπεζών για πλαφόν στα επιτόκια

    Η  επιβολή πλαφόν στο ευρωπαϊκό επιτόκιο Euribor, ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση των δανειοληπτών με τις αυξήσεις των επιτοκίων, είναι το σχέδιο με το οποίο  οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να διευκολύνουν τους ενήμερους κατόχους στεγαστικών δανείων.

    Τα σχέδια των τραπεζών προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ, καθώς είναι χιλιάδες τα νοικοκυριά που πληρώνουν αυξημένες δόσεις στεγαστικών δανείων. οι δόσεις αυξάνονται, επειδή αυξάνονται τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ τα νοικοκυριά πιέζονται και από τον πληθωρισμό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το επικρατέστερο σενάριο, μεταξύ αυτών που μελετούν οι τράπεζες, είναι η θέσπιση πλαφόν στο Εuribor το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 3,05%,  από -0,5% που ήταν πριν από 10 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ένα στεγαστικό δάνειο 15 ετών, με υπόλοιπο 100.000 ευρώ, τον Ιούνιο  είχε μηνιαία δόση 620 ευρώ, αλλά σήμερα η δόση του έχει φτάσει τα  773 ευρώ. Αν μπει πλαφόν στο Euribor η δόση θα μπορούσε να συγκρατηθεί στα 763 ευρώ. Το σενάριο προβλέπει ότι το μέτρο θα διαρκέσει έναν χρόνο.

    Η στήριξη θα αφορά ενήμερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, δάνεια που έχουν δοθεί για να αποκτηθεί ακίνητο και όχι δάνεια στα οποία έχουν εγγραφεί υποθήκες προκειμένου να καλυφθούν επιχειρηματικές ανάγκες. Το μέτρο αναμένεται να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας, με το πλαφόν να εκτιμάται ότι θα οριστεί περίπου ή και λίγο χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα του επιτοκίου Euribor ή του επιτοκίου της ΕΚΤ.  Θα καλύπτει επίσης τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και το Εuribor και αυτά που έχουν δοθεί σε ευρώ και αυτά που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο. Με την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται ότι δεν θα αυξηθούν οι δόσεις των δανείων, παρά τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

    Αν τα επιτόκια πέσουν, η μείωση θα περάσει κανονικά στις δόσεις των δανείων, όπως προβλέπεται.

     

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news