More

    Χρέη στα Ταμεία: Ποιοι «ρισκάρουν» πλειστηριασμό κατοικίας – Οι οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν

    Περιορισμένο έως… ανύπαρκτο είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για «επιστροφή» οφειλετών στα Ταμεία σε ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων τις οποίες «έχασαν» κατά το παρελθόν: Μάλιστα ο αριθμός εκείνων που αποφάσισαν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις -σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες- δεν ξεπερνά ούτε το 1% όσων συνολικά τις απώλεσαν!!! Και αυτό βεβαίως παρά το γεγονός ότι αν δεν ρυθμίσεις κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης … ως και πλειστηριασμούς!

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

    Ζωηρό δεν είναι ως τώρα ούτε το ενδιαφέρον για τη νέα ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία των 72 δόσεων για τους μερικώς συνεπείς οφειλέτες για οφειλές από το Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022, δηλαδή για τα χρέη που «γεννήθηκαν» εν μέσω ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

    Πώς αναβιώνουν οι 120 δόσεις

    Και οι δύο επιλογές, δηλαδή τόσο η δυνατότητα αναβίωσης των 72 – 120 δόσεων όσο και εκείνη των 72 δόσεων για τις οφειλές Σεπτεμβρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2022, έχουν προθεσμία έως 31 Ιουλίου, με άλλα λόγια δεν είναι μόνιμα «ανοικτές» όπως η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

    Αιτήσεις λοιπόν μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023, δηλαδή μόνο για τους επόμενους τρεις μήνες.

    Η «αναβίωση» ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών αφορά όσους από τους οφειλέτες απώλεσαν τις εξής ευνοϊκές ρυθμίσεις:

    • Τη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις και
    • Τη ρύθμιση “COVID” σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

    Προκειμένου να αναβιώσουν οι εν λόγω ρυθμίσεις θα πρέπει να συντρέχουν οι κάτωθι όροι και προϋποθέσεις:

    • Απώλεια μέχρι την 01/02/2023 (οι εν λόγω απώλειες αποτυπώθηκαν στη μηχανογραφική ροή της 16/02/2023).
    • Υποβολή σχετικού αιτήματος από τον οφειλέτη στην αρμόδια για τη διαχείριση της οφειλής Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. έως 31/07/2023.
    • Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο -2- μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις παλαιότερες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης.
    • Σε περίπτωση που υπάρχουν και οφειλές που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση, θα πρέπει να ενταχθούν σε πάγια ρύθμιση έως 31/7/2023, η οποία θα πρέπει να τηρείται.

    Η υπαγωγή της προαναφερόμενης οφειλής σε πάγια ρύθμιση επιτρέπεται ακόμη και εάν ο οφειλέτης έχει απωλέσει πάγια ρύθμιση στο παρελθόν, σύμφωνα με την οποία η μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου έχει ως συνέπεια και την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση.

    Δεν είναι δυνατή η αναβίωση των παραπάνω ευνοϊκών ρυθμίσεων, αν μετά την απώλεια οι ενταχθείσες σε αυτές οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων του ν. 4469/2017 ή σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 ή σε ειδική ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο διαδικασίας εξυγίανσης. Για την πληρέστερη κατανόηση του συγκεκριμένου όρου παραθέτονται από το ΚΕΑΟ τα εξής παραδείγματα:

    Η ρύθμιση για μερικώς συνεπείς οφειλέτες

    Για μερικώς συνεπείς οφειλέτες υπάρχει επίσης δυνατότητα ρύθμισης: Αφορά εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που δυσκολεύονται να τηρήσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, μολονότι ως προς τις λοιπές τους ασφαλιστικές υποχρεώσεις παραμένουν συνεπείς, η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως -72- μηνιαίων δόσεων.

    Στις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης, εντάσσονται οφειλέτες που έχουν μόνο χρέη περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α)

    Επίσης στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν έως τις 31/7/2023:

    • Οφειλέτες που εκτός από τις χρέη 9/21-12/22, είχαν και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 01/11/2021.
    • Οφειλέτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, έχουν το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 σε έως -72- δόσεις.
    • Οφειλέτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των -72- δόσεων COVID και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές μπορούν να εντάξουν τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως -72- δόσεις του νέου νόμου.
    • Οφειλέτες με πάγια ρύθμιση που περιλαμβάνει οφειλές περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 και τηρείται την 01/02/2023, μπορούν να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα ρύθμιση έως – 72- δόσεων.

    Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και μέχρι 31/7/2023, εφόσον υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης πρέπει παράλληλα να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση έως -24- δόσεων.

    Η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών οφειλών αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης.

    Ποιες οφειλές ρυθμίζονται σε 72 δόσεις

    Οι οφειλές περιόδων απασχόλησης, Σεπτέμβριος 2021 έως Δεκέμβριο 2022 με τις τυχόν αναλογούσες σε αυτές προσαυξήσεις δύναται να εξοφληθούν σε έως εβδομήντα 72 μηνιαίες δόσεις, ως ακολούθως:

    • Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο το ισχύον επιτόκιο πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών. Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.
    • Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30€.

    Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν δημιουργηθεί οι τύποι ρύθμισης 540 (παράλληλη πάγια) και 541 (ρύθμιση 72 δόσεων).

     

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news