More

    ΕΝΦΙΑ: Για ποια εισοδήματα υπάρχει απαλλαγή ή πληρώνεται ο μισός φόρος – Έτσι θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά
    Ε

    Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν φέτος ακόμη και ολόκληρες περιοχές της χώρας, αλλά και «ειδικές» περιπτώσεις οι οποίες αφορούν σε κτίρια και ακίνητα συγκεκριμένων προδιαγραφών: Βεβαίως όπως κάθε χρόνο υπάρχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που λόγω περιορισμένων εισοδημάτων δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τον φόρο κατοχής ή θα καταβάλλουν τον μισό. Για να δει κάποιος τα ποσά ΕΝΦΙΑ που του «χρεώθηκαν» και να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό θα χρειαστεί να κάνει έξι απλά βήματα.

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

    - Advertisement -

    Κατά κανόνα τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν και πέρυσι καλούνται να καταβάλουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό βεβαίως θα συμβεί εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση. «Φουσκωμένο» φόρο –εκ των πραγμάτων- θα καταβάλλουν όσοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είτε απέκτησαν ακίνητα με αγορές, δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές είτε απέκτησαν ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία), όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

    Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σας

    Με ποιο τρόπο όμως μπορεί κάποιος να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό του και να μάθει τι πληρώνει; Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να κάνουν τα εξής απλά βήματα:

    • Είσοδος στην σελίδα https://www.aade.gr/
    • Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
    • Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
    • Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
    • Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
    • Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

    Έτσι, μπορείτε να πληρώσετε με το εκκαθαριστικό αυτό.

    - Advertisement -

    Με ποιους τρόπους μπορείτε να εξοφλήσετε τον ΕΝΦΙΑ

    Η οφειλή μέσω της Εφορίας θα μπορεί να εξοφληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2023 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2024.

    Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής:

    • Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
    • Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
    • Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
    • Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
    • Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
    • Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
    • Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
    • Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
    • Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
    • Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

    Εκτός από τις δόσεις υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής εφάπαξ του ΕΝΦΙΑ, αλλά χωρίς έκπτωση όπως συμβαίνει κατά την εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

    Επίσης πληρωμή γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες δόσεις: Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τις δόσεις σε αυτήν.

    - Advertisement -

    ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Στην περίπτωση άτοκων δόσεων μέσω πιστωτικής εάν δεν εξοφληθεί μία δόση ενεργοποιούνται «τσουχτερά» επιτόκια.

    Προβλέπεται ακόμη η ένταξη του φόρου στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με «αλμυρό» όμως επιτόκιο.

    Ποιοι έχουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

    Υπάρχουν όμως και αρκετές κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων που απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, είτε επειδή πρόκειται για μια «ειδική» περίπτωση (όπως για παράδειγμα σεισμόπληκτες περιοχές) ή λόγω εισοδηματικών ορίων.

    Ειδικότερα, από τον νέο ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται:

    • Τα ακίνητα που βρίσκονται: – σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018
    • Εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών
    • Στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021
    • Σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ης Οκτωβρίου 2020,
    • Σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022. Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο (2) επόμενα έτη.
    • Χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε δικαιώματα επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, που προστατεύονται από τον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς , καθώς και σε δικαιώματα επί κτιρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31η.12.2021 ως διατηρητέα, εφόσον τα ως άνω μνημεία, έργα τέχνης ή κτίρια είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940, και για τα αναλογούντα σε αυτά ποσοστά επί των γηπέδων ή οικοπέδων, με σκοπό την προστασία των διατηρητέων μνημείων και έργων τέχνης της Χώρας.

    Ποιοι δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

    Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
    Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

    Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ

    Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
    α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
    β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
    γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

     

     

    spot_img
    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news