More

    ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
    Ε

    Αυξάνει και επισήμως  η ΕΚΤ τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Αυτή είναι η αύξηση είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 10 μήνες καθώς στις προηγούμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ τα επιτόκια αυξάνονταν είτε κατά 50 μονάδες βάσης είτε κατά 75 μονάδες βάση, σύμφωνα με το enikonomia.gr. Όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωση της η ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης με ισχύ από τις 10 Μαΐου 2023 .Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο ανέρχεται στο 3,75% (από 3,5%), το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% (από 3%) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4% (από 3,75%).

    - Advertisement -

    Η ανακοίνωση

    Η ΕΚΤ αναφέρεται και στο θέμα του πληθωρισμού. « Εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές οι προοπτικές για τον πληθωρισμό για σημαντικό χρονικό διάστημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών πληθωριστικών πιέσεων » σημειώνει.

    Τέλος από τον Ιούλιο οι επαναγορές ομολόγων του APP

    Όσον αφορά τις επαναγορές ομολόγων του APP επισημαίνεται πως, το  Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι θα σταματήσουν από τον Ιούλιο του 2023  οι επαναγορές ομολόγων  για αντικατάσταση τίτλων που λήγουν και έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος APP. Ενώ το  χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του APP  θα μειώνεται με συγκρατημένο ρυθμό κατά μέσο όρο σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση έως τα τέλη Ιουνίου 2023.  Επίσης επισημαίνεται πως τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024 θα συνεχισθούν οι επανεπενδύσεις ομολόγων για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην πανδημία (PEPP), στο οποίο συμμετείχαν και τα ελληνικά ομόλογα.

    - Advertisement -

     

     

     

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news