Με φόντο την έναρξη της τουριστικής περιόδου, το «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας άρχισε να σαρώνει τα σπίτια που νοικιάζονται σε τουρίστες -με άλλα λόγια τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης- προκειμένου να εντοπίσει εστίες φοροδιαφυγής: Είναι ένας από τους λόγους άλλωστε που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να υπογράψει νέο πρωτόκολλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται και οι αγοραπωλησίες ακινήτων.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Διευρύνει τη συνεργασία της με Airbnb, Booking.com και VRBO η ΑΑΔΕ και κατ’ αυτόν τον τρόπο και το εύρος των ελέγχων στη βραχυχρόνια μίσθωση: Στόχος να αποκαλυφθούν παρανομίες, παρατυπίες και κρυφά εισοδήματα, ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων τα οποία εκμισθώνονται, σύμφωνα με το enikonomia.gr.
Τι θα ελέγξουν οι Aρχές στη βραχυχρόνια μίσθωση
Αρχικά, το κέντρο βάρους των ελέγχων θα πέσει στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.
Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στην Εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φτάνουν τις 5.000 ευρώ.
Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κυρίου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.
Ο νέος κύκλος ελέγχων στις αγοραπωλησίες ακινήτων
Η ΑΑΔΕ «εγκαινιάζει» όμως και νέο κύκλο αυστηρών ελέγχων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν σε ανοικτές υποθέσεις από το 2017 και παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Λαμβάνοντας το έναυσμα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να τακτοποιήσει σύντομα εκκρεμότητες που ανάγονται στο 2017.
Πρόκειται για μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, με τους φορολογούμενους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της Εφορίας και ως εκ τούτου να απέχουν μόνο μερικούς μήνες από την παραγραφή που έρχεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων θα περάσουν από κόσκινο και ο έλεγχος θα είναι διττός. Θα «τσεκαριστεί» αν υφίστανται η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή, το εμβαδόν των ακινήτων, καθώς και αν πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι εντός του 2023 θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, για περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και μεταβιβάσεις ακινήτων, είχαν ελλιπή φάκελο αλλά παρόλα αυτά η διαδικασία ολοκληρώθηκε.
Αυτό που θα διερευνήσουν οι φορο-ελεγκτικές Αρχές είναι αν σε αυτές τις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων πληρώθηκε ή όχι ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.
Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη σχετική δήλωση, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.