More

    Επιχορήγηση μισθών έως και 700 ευρώ από το κράτος – Η προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα
    Ε

    Να προσλάβουν υπαλλήλους με επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος μέχρι του ποσού των 700 ευρώ έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν χιλιάδες επιχειρήσεις: Η προθεσμία για την συμμετοχή σε σχετικό πρόγραμμα λήγει σε λίγες ώρες από τώρα και όσοι πληρούν τα κριτήρια θα μπορούν να απασχολήσουν επιδοτούμενους ανέργους για διάστημα ενός έτους στην επιχείρησή τους. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος χιλιάδες θα είναι και οι άνεργοι ηλικίας ακόμη και άνω των 50 ετών, οι οποίοι θα βρουν μια θέση εργασίας.

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

    Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις σε περιοχές υψηλής ανεργίας της Αττικής – και, συγκεκριμένα, στις περιφερειακές ενότητες του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά λήγει, σύμφωνα με το enikonomia.gr, αύριο Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, στις 15:00.

    Ανάλογα της ηλικίας και του φύλου τα ποσά των επιχορηγήσεων

    Οι επιχορηγήσεις αφορούν σε 3.000 θέσεις του Δ΄ κύκλου του «προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ) της χώρας, με έμφαση στις γυναίκες».

    Τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης για 12 μήνες έχουν ως εξής:

    - Advertisement -
    • 467 ευρώ μηνιαία/5.598 ευρώ ετήσια για ανέργους, ηλικίας 30-49 ετών.
    • 560 ευρώ μηνιαία/6.718 ευρώ ετήσια για ανέργους, ηλικίας 50 ετών και άνω.
    • 606 ευρώ μηνιαία/7.277 ευρώ ετήσια για μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 30 ετών και άνω.
    • 653 ευρώ μηνιαία/7.837 ευρώ ετήσια για μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 50 ετών και άνω.
    • 700 ευρώ μηνιαία/8.397 ευρώ ετήσια για άνεργες γυναίκες, ηλικίας 30 ετών και άνω.

    Οι επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis.

    Επιχορήγηση και για τα Δώρα και τα επιδόματα

    Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την κατηγορία ανέργου, την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.

    Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επιδόματα αδείας.

    Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».

    Για τη δημόσια πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr.

    Η απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα

    Πάντως, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ, τα προηγούμενα τρία έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα).

    Ως μείωση προσωπικού θεωρείται: α. η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, β. η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση, γ. η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου, δ. η οικειοθελής αποχώρηση που λογίζεται ως καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το αρ. 38 του ν.4488/2017 (Α’ 137), ε. η θέση εργαζόμενου σε διαθεσιμότητα, στ. η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης από την εργασία του Κεφαλαίου 325 του Α.Κ.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση, προκειμένου να ενταχθεί στη δράση, θα πρέπει να καλύψει την μείωση του αριθμού των εργαζομένων, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Εάν η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση προσωπικού κατά το χρονικό διάστημα που έπεται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, δύναται να ενταχθεί στη δράση, εφόσον καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία της αξιολόγησης.

    Σε περίπτωση που κατά την αξιολόγηση της πρότασης, ο αξιολογητής διαπιστώσει ότι υπάρχει μείωση του προϋπάρχοντος προσωπικού προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες: α. Έλεγχος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστώσει εάν η επιχείρηση έχει προβεί σε πρόσληψη προσωπικού για την υποχρέωση κάλυψης της μείωσης του αριθμού εργαζομένων, β. ενημέρωση του δικαιούχου σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πρόσληψη στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και προσκόμισης αντίστοιχων δικαιολογητικών ορίζοντας σχετική προθεσμία.

    Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού όταν συντελείται κάποια από τις ακόλουθες ενέργειες. α. η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, β. καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εργασία του), γ. λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, δ. οικειοθελής αποχώρηση, ε. φυλάκιση και ο θάνατος, στ. η αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπών εργαζόμενων.

    Για όλα τα παραπάνω, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά όταν τους ζητηθούν από τους αξιολογητές ή τον Προϊστάμενο του ΚΠΑ2 κατά την αξιολόγηση.

     

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news