More

  Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Από 18 Μαΐου οι αιτήσεις – Επιδότηση έως και 24.750 ευρώ για ανανέωση σπιτιού

  Date:

  Share:

  Ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο, είδη υγιεινής, μπάνιο, πλακάκια, πόρτες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, ακόμη και.. τέντες, μπορούν να προμηθευτούν με δωρεάν κρατικό χρήμα χιλιάδες νέοι ηλικίας έως και 39 ετών! Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν επιχορηγήσεις που αγγίζουν ακόμη και τα 24.750 ευρώ, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», ώστε να αναμορφώσουν πλήρως την κατοικία τους.

  Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

  Μέσα από το ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» όσοι έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 θα έχουν την ευκαιρία να «ανανεώσουν» -για παράδειγμα- την παλαιά πατρογονική τους κατοικία και να διαμείνουν σε αυτή. Βεβαίως, για να υποβάλει κάποιος αίτηση ένταξης θα πρέπει να πληροί και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

  Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

  Η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων βάσει του σχετικού σχεδιασμού θα ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη 18 του μήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η όποια παρέμβαση γίνει μέσω του προγράμματος να στοχεύει σε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες.

  Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα ηλικίας από 18 έως 39 ετών με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

  Για να λάβει κάποιος το ανώτατο ποσό επιχορήγησης των 24.750 ευρώ, θα πρέπει πρώτα να ενταχθεί στο σκέλος «Εξοικονομώ» του προγράμματος, κατόπιν στο «Ανακαινίζω», η δαπάνη του να φτάσει τον ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό και να διαμένει σε κοινότητα κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς υπάρχει και σχετικό «μπόνους» σε αυτή την περίπτωση.

  Για περιοχές με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, το ανώτατο ποσοστό επιχορήγησης φτάνει τα 19.875 ευρώ και για τα δύο σκέλη «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω».

  Για να καλύψει ο ενδιαφερόμενος το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού (που διαμορφώνεται στα 32.500 ευρώ και για τα δύο σκέλη του προγράμματος) μπορεί να αιτηθεί τόσο άτοκο δάνειο για το «κομμάτι» του «Εξοικονομώ», όσο και χαμηλότοκο δάνειο ύψους έως 7.000 ευρώ στο πλαίσιο του «Ανακαινίζω».

  Σημαντική σημείωση και το ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να ενταχθούν μόνον στο «Ανακαινίζω», απαραίτητα θα πρέπει να έχουν μπει και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

  Οπότε βασική προϋπόθεση είναι πρωτίστως η υποβολή αίτησης για το σκέλος «Εξοικονομώ».    

  Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.
  Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης / ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).
  Για την υπαγωγή στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

  Τι μπορεί να επιχορηγηθεί

  Ποιες είναι όμως οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται;

  Σε ό,τι αφορά το «Εξοικονομώ», προβλέπονται οι εξής κατηγορίες παρεμβάσεων:

  1. Κουφώματα – συστήματα σκίασης – αερισμός
  2. Θερμομόνωση
  3. Συστήματα θέρμανσης – ψύξης
  4. Συστήματα παροχής ΖΝΧ
  5. Λοιπές παρεμβάσης εξοικονόμησης (smarthome, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές)

  Σε ό,τι αφορά το σκέλος του «Ανακαινίζω», προβλέπονται εργασίες ανακαίνισης μπάνιου, κουζίνας, υπνοδωματίων, καθιστικού κλπ. όπως προμήθεια και τοποθέτηση πλακιδίων, ειδών υγιεινής, ερμαρίων, εσωτερικών θυρών και γενικά εργασιών που δεν καλύπτονται από το «Εξοικονομώ».

  Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής,
  • Ανακαίνιση κουζίνας,
  • Aντικατάσταση πόρτας εισόδου
  • Aντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
  • Aντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων
  • Επιχρίσματα
  • Αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων
  • Επισκευές δομικών στοιχειών

  Ποσοστά επιχορήγησης και εισοδηματικά όρια

  Το ποσοστό επιχορήγησης στο «κομμάτι» του Εξοικονομώ είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο αιτών και ξεκινά από 40% (όταν αφορά σε χρήση από έτερο πρόσωπο) και φτάνει έως και το 75% (ιδιοκατοίκηση), με ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό το ποσό των 22.500 ευρώ.

  Η επιχορήγηση μπορεί να φτάσει και το 90%, δεδομένου ότι για αιτήσεις όπου η επιλέξιμη κατοικία βρίσκεται σε Δημοτική Ενότητα με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +15% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης.

  Χορηγείται και άτοκο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής έως και 6 χρόνια.

  Όσον αφορά στο εισοδηματικό όριο αυτό έχει οριστεί στις 50.000 ευρώ για οικογένειες, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως όποιος έχει μεγαλύτερα εισοδήματα μένει.. εκτός.

  Το ποσοστό επιχορήγησης στο σκέλος «Ανακαινίζω» είναι οριζόντιο για όλους 30%.

  Εδώ ο ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων έχει καθοριστεί στο ποσό των 10.000 ευρώ.

  Το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

  Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων συγκύριων σε επιλέξιμη κατοικία, ή αν η χρήση κατοικίας γίνεται από έτερο πρόσωπο, (άλλος συγκύριος, δωρεάν παραχώρηση, ενοικίαση), τότε ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

  Για αιτήσεις όπου η επιλέξιμη κατοικία βρίσκεται σε Δημοτική Ενότητα με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +15% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης, άρα στο «κομμάτι» Ανακαινίζω το ανώτατο ποσό ενίσχυσης μπορεί να φτάσει μέχρι 45%. Με άλλα λόγια το ποσό της επιχορήγησης σε αυτή την περίπτωση αγγίζει τις 4.500 ευρώ.

  Υπάρχει και η δυνατότητα χαμηλότοκου δανείου ως και 7.000 ευρώ, προκειμένου να συμπληρωθούν τα έξοδα για την ανακαίνιση της κατοικίας.

  Ποιοι εξαιρούνται από το πρόγραμμα

  Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης. Για κάθε επιλέξιμη κατοικία του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία (1) μόνον αίτηση.

  Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” και «Εξοικονομώ 2021», δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα.

  Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης Πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως μεμονωμένο διαμέρισμα στο τρέχον Πρόγραμμα.

  Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης μόνο για το «Ανακαινίζω», ενώ η συμμετοχή στο «Εξοικονομώ» αποτελεί προϋπόθεση για την αίτηση υπαγωγής στο «Ανακαινίζω».

  Άκουσε live της Νο1 Επιτυχίες

  ━ more like this

  Η τεχνητή νοημοσύνη «ξετρύπωσε» 20.000 αδήλωτες πισίνες – Τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί

  Ο γαλλικός αλγόριθμος και η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, σαρώνουν τις ψευδείς δηλώσεις για πισίνες και ξετρυπώνουν μία προς μία τις αδήλωτες. Σύμφωνα...

  Κοινωνικός Τουρισμός: Αρχίζουν την Τρίτη οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές της ΔΥΠΑ – Όλες οι λεπτομέρειες

  Ξεκινά την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων...

  ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την αποπληρωμή του – Το… μπέρδεμα με μήνυμα που εστάλη σε ιδιοκτήτες ακινήτων

  Τέλος χρόνου για τον ΕΝΦΙΑ: Έως την Τετάρτη 31 Μαΐου οι υπόχρεοι θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τον φόρο που τους έχει καταλογιστεί....

  Trending:

  Μυστήριο με την περιουσία της Τίνα Τέρνερ – Που θα καταλήξει

  Λίγες ημέρες μετά το θάνατο της «γιαγιάς της ροκ σκηνής», της Τίνα Τέρνερ από φυσικά αίτια, η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην περιουσία της πετυχημένης...

  «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας» (Εικόνα)

  Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεκίνησε με το δεξί στο φετινό Roland Garros επικρατώντας εύκολα με 3-0 επί του Κοβάσεβιτς. Ωστόσο...

  Η τεχνητή νοημοσύνη «ξετρύπωσε» 20.000 αδήλωτες πισίνες – Τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί

  Ο γαλλικός αλγόριθμος και η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, σαρώνουν τις ψευδείς δηλώσεις για πισίνες και ξετρυπώνουν μία προς μία τις αδήλωτες. Σύμφωνα...

  Πάνος Μουζουράκης: Η πρώτη ανάρτηση μετά τον γάμο του με την Μαριλού Κόζαρη

  Την πρώτη του ανάρτηση στο Instagram μετά τον γάμο του με την Μαριλού Κόζαρη έκανε πριν από λίγο ο Πάνος Μουζουράκης. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον...

  Κόσοβο: Εικόνες χάους στην πόλη Ζβέτσαν – Εθνικιστικά μηνύματα από τους Σέρβους, με χημικά απάντησε η αστυνομία

  Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο. Στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR με Σέρβους διαδηλωτές.Οι άντρες της KFOR...

  Σελίν Ντιόν: Πούλησε την πολυτελή έπαυλή της στο Λας Βέγκας – Το αστρονομικό ποσό

  Λίγα εικοσιτετράωρα πριν η Σελίν Ντιόν ακυρώσει την παγκόσμια περιοδεία της για λόγους υγείας, πούλησε «αθόρυβα» μία πολυτελή έπαυλη στο Λας Βέγκας έναντι 30...

  Κοινωνικός Τουρισμός: Αρχίζουν την Τρίτη οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές της ΔΥΠΑ – Όλες οι λεπτομέρειες

  Ξεκινά την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων...

  «Thérèse»: Mια καλύβα-γλυπτό μέσα στα γαλλικά δάση

  Φινίρισμα από ακατέργαστο τσιμέντο χρησιμοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Bureau για να μεταμφιέσει σε ογκόλιθο μια μικρή ξύλινη καλύβα στα γαλλικά δάση.Το γραφείο, γνωστό μέχρι...

  ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την αποπληρωμή του – Το… μπέρδεμα με μήνυμα που εστάλη σε ιδιοκτήτες ακινήτων

  Τέλος χρόνου για τον ΕΝΦΙΑ: Έως την Τετάρτη 31 Μαΐου οι υπόχρεοι θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τον φόρο που τους έχει καταλογιστεί....

  Κοζάνη | Πτολεμαίδα | Περιφέρεια

  Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις Γιορτές Πέλεκον 2023

  Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις Γιορτές Πέλεκον 2023 Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις Γιορτές Πέλεκον 2023 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος...

  MEDIA

  Τζένιφερ Λόπεζ: Εντυπωσιακή με κίτρινο μαγιό στα 53 της

  Νέες φωτογραφίες δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram η...

  Πρίγκιπας Χάρι: «Επιτέλους ξύπνησε και είδε την αλήθεια για την Μέγκαν Μαρκλ»

  Ο πρίγκιπας Χάρι «ξύπνησε επιτέλους και είδε την αλήθεια»...

  Μαρία Μενούνος: Συνεχίζει τις διακοπές στα ελληνικά νησιά

  Στην Ελλάδα συνεχίζει τις διακοπές της η Μαρία Μενούνος...