More

    Μητσοτάκης: Θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα – Τι είπε για Market Pass και γερμανικές αποζημιώσεις

    Την εκτίμηση ότι θα αποκλιμακωθούν τους επόμενους μήνες οι τιμές στα τρόφιμα εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε διακαναλική συνέντευξή του.

    «Έχουμε όμως ακόμη ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στα τρόφιμα. Εκτιμώ ότι και εκεί θα υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών τους επόμενους μήνες. Και απέναντι στον πληθωρισμό έχουμε βραχυπρόθεσμα αλλά και πολύ πιο μόνιμα μέτρα» σημείωσε και αναφέρθηκε στο market pass.

    «Το market pass ήταν ένα μέτρο προσωρινής στήριξης, δεν λύνει το πρόβλημα. Ούτε μπορώ να περιμένω με ένα market pass να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακρίβειας.  Συζητάμε την ενδεχόμενη επέκτασή του εφόσον οι τιμές εξακολουθήσουν να είναι οι υψηλές. Είναι μια βοήθεια για τα νοικοκυριά» συμπλήρωσε.

    «Η μόνιμη λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών. Επιμένω στην αύξηση των μισθών και την περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Έχουμε σημαντικές δυνατότητες να μειώσουμε φόρους. Η πιο σημαντική μας δέσμευση αφορά στην αύξηση των μισθών, αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας» είπε προσθέτοντας ότι λέει στους επιχειρηματίες που όταν παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους «πληρώστε παραπάνω να τους βρείτε».

    «Θα είμαστε πολύ αυστηροί στη λειτουργία της αγοράς. Το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε τον κόσμο, υπήρξε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Προσωρινά ήταν όλα αυτά, αλλά το μόνιμο είναι η βελτίωση των εισοδημάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    “Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και να γίνει καλύτερο”

    Ερωτηθείς για το επιτελικό κράτος είπε πως δεν πιστεύω ότι οτιδήποτε λειτουργεί ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί, αλλά ήταν πράγματι μια καινοτομία και θα βελτιωθεί στη συνέχεια με παρεμβάσεις.

    «Στηρίζεται σε μια ακομμάτιστη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, και αποτελεί μια παρακαταθήκη για όποιον καθίσει στο πρωθυπουργικό γραφείο την επόμενη μέρα ειδικά για θέματα που αφορούν επιτελικό συντονισμό και είναι αναντικατάστατο», είπε και υπενθύμισε τον ρόλο του επιτελικού κράτους στην πανδημία και την οργάνωση της επιχείρησης Ελευθερία. Πρόσθεσε επίσης ότι «θα υπάρξουν βελτιώσεις στο επιτελικό κράτος θα υπάρξει κυβερνητική αναδιάταξη, θα δημιουργήσουμε υπουργείο δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής. Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και αν γίνει καλύτερο».

    Για την στήριξη των εργαζόμενων γυναικών 

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη στήριξη των εργαζόμενων γυναικών.

    «’Εχουμε υλοποιήσει μια σειρά από πολιτικές για να κάνουμε πράξη τη πραγματική ισότητα στην εργασία. Η αλήθεια είναι  ότι σήμερα υπάρχουν αποστάσεις και στις μισθολογικές απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι κάτι απαράδεκτο το οποίο  πρέπει να το γεφυρώσουμε αλλά ταυτόχρονα πρέπει να στηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες  ώστε να συμμετέχουν με μεγαλύτερη άνεση στην αγορά εργασίας.  Το κάνουμε με μια σειρά από προγράμματα : περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί σε μεγάλες επιχειρήσεις, 120 στο αριθμό που κατασκευάζονται  με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επέκταση του ολοήμερου σχολείου του δημοτικού τόσο σημαντικού για να μπορούν  οι εργαζόμενες γυναίκες να ισορροπούν μεταξύ των υποχρεώσεων που έχουν ως προς την ανατροφή των τέκνων σε σχέση με την εργασία τους» είπε.

    «Πολιτικές που θα στηρίζουν συνολικά το εισόδημα διότι γνωρίζουμε πως ακόμη οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Για ένα εργαζόμενο ζευγάρι ειδικά εάν έχει παιδιά τα βγάζει δύσκολα πέρα. Να προσθέσω σε αυτά και επιπλέον φορολογικά κίνητρά, όπως ξέρετε αυξάνουμε το αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και για τους δημοσίους υπαλλήλους αυξάνουμε  σημαντικά το οικογενειακό επίδομα από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για εργαζόμενους με 1 παιδί, από τα 70 ευρώ στα 120 ευρώ  για τους εργαζόμενους  με 2 παιδιά  και από τα 120 ευρώ  στα 170 ευρώ για εργαζόμενους με 3 παιδιά  κλπ . Θέλουμε έμπρακτα να στηρίξουμε τις εργαζόμενες οικογένειες για να μπορούμε να έχουμε και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Είναι χαμηλή  ακόμη η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας . Και ένας από τους λόγους είναι ότι  δύσκολα μπορούν να ισορροπήσουν μεταξύ οικογενειακών υποχρεώσεων και εργασίας. Αλλάζουν και κουλτούρες  και οι άντρες συμμετέχουν πολύ περισσότερο πια στην ανατροφή παιδιών .Είμαι φανατικός υπέρμαχος της απόλυτης ισότητας ως προς τους οικογενειακούς ρόλους για αυτό επεκτείνουμε και την άδεια πατρότητας αλλά ενισχύσαμε και τις άδειες μητρότητας» συμπλήρωσε.

    Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    Αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε: «Έχω εκφράσει  με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της κυβέρνηση για τις  πολεμικές αποζημιώσεις και ιδίως για το κατοχικό δάνειο στην τελευταία συνάντηση που είχα με τον καγκελάριο Σολτς. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στη θέση της πατρίδας μας. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα. Ειδικά για το κατοχικό δάνειο θα έλεγα ότι έχουμε ακόμη πιο ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συζήτηση και στην επίλυση  αυτής της εκκρεμότητας , αναγνωρίζοντας απόλυτα και τις νομικές δυσκολίες αλλά και τις πολιτικές δυσκολίες.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για το μέλλον και νομίζω πως  όλες οι υπόλοιπες ερμηνείες που προσπάθησαν να δοθούν είναι εκ του πονηρού. Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά πως η θέση της κυβέρνησης  στο ζήτημα αυτό δεν αλλάζει ούτε κατ΄ ελάχιστο».

    Μητσοτάκης: Μείωση του ΦΠΑ τώρα δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα

    «Ζητώ ισχυρή εντολή, από την πρώτη κάλπη είναι πολύ δύσκολο να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που να μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Έχουμε αποδείξει πως ισχυρή εντολή στη ΝΔ σημαίνει μία κυβέρνηση όπου θα συνενωθούν πολλοί συμπολίτες μας. Θα τρέξω πιο γρήγορα σε αυτήν την τετραετία και εάν κάτι μάθαμε είναι ότι πρέπει να συγκρουόμαστε πιο επίμονα με τις εστίες του αναχρονισμού, δεν θα κάνω καμία έκπτωση σε αυτό. Θέλω να κάνω μεγάλες αλλαγές στη χώρα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση για την επόμενη τετραετία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους έμμεσους φόρους και το ιδιωτικό χρέος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «στο δεύτερο μισό της τετραετίας βεβαίως και θέλω να αρχίσω να εξετάζω τη συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, τόσο του ανώτερου όσο και μεσαίου συντελεστή, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μείωση τώρα του ΦΠΑ δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όποιος θέλει να ευνοήσει τους μεσάζοντες ας μειώσει τώρα το ΦΠΑ».

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news