More

  Eιδική εισφορά φυσικών καταστροφών: Τα σενάρια που εξετάζονται – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

  Date:

  Share:

  Σενάρια επί σεναρίων θέλουν την Κυβέρνηση να επιβάλλει από τη νέα χρονιά «ειδική εισφορά αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κλιματικής αλλαγής» στην «σκιά» των φονικών πλημμυρών στην Θεσσαλία: Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες την σχετική απόφαση θα την ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Ως τώρα στο τραπέζι έχουν πέσει η υιοθέτηση ειδικού τέλους που θα συνδέεται με παροχή υπηρεσίας ή η επιβολή εισφοράς σε υψηλά εισοδήματα.

  Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

  Άλλωστε, τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, με σχετικές τους δηλώσεις μοιάζει να ανοίγουν τον δρόμο σε μια τέτοια εξέλιξη: Αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε αναφορά σε δηλώσεις του στο σλοβενικό μοντέλο χρηματοδότησης των αυξημένων αναγκών για δαπάνες αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής μέσω ειδικής εισφοράς.

  Ακολούθησε ο Αλέξης Πατέλης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα τέλος για την αύξηση των πόρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, το οποίο μάλιστα θα είναι «δίκαια κατανεμημένο».

  Τα έσοδα από αυτό το ειδικό τέλος θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αποθεματικού του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών μετά από φυσικές καταστροφές. Τις αποφάσεις αναμένεται να τις περιγράψει ο Πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ, με φόντο τις αλλεπάλληλες καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού μέχρι και τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο.

  Τα σενάρια για την ειδική εισφορά φυσικών καταστροφών

  Κυβερνητική πηγή, έλεγε πως πρόκειται για ένα ειδικό τέλος το οποίο θα επιβληθεί από το 2024, δεν θα αφορά όλο τον πληθυσμό και θα είναι μικρό, της τάξεως του 1 ευρώ το μήνα.

  Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εν λόγω τέλος θα συναρτάται με την παροχή κάποιας συγκεκριμένης υπηρεσίας όπως έγινε για παράδειγμα στο παρελθόν με τα τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης ή τα τέλη κινητής τηλεφωνίας.

  Ο στόχος είναι μέσα από μια ανάλογη διαδικασία να προκύπτουν για τον κρατικό προϋπολογισμό ετήσια έσοδα της τάξεως των 100-150 εκατ. ευρώ.

  Ακόμη ένα σενάριο που συζητείται είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα φυσικών προσώπων και στα κέρδη επιχειρήσεων.

  Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε αντιδράσεις και έντονη «δυσφορία», ενώ θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος. Βρίσκεται πάντως «στα υπόψιν» ως έσχατη λύση ανάγκης.

  Από πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι αν επιβληθεί τελικά έκτακτη εισφορά, θα είναι πιθανότατα κλιμακωτή: Θα απαλλάσσονται τα πολύ χαμηλά εισοδήματα μέχρι ορισμένου ποσού, θα υπάρχει χαμηλός συντελεστής στην επόμενη εισοδηματική κλίμακα και θα ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές για τα επιπλέον ποσά εισοδήματος.

  Ενιαίος συντελεστής μπορεί να ισχύσει για την έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων, η οποία θα είναι στην ουσία ένας έκτακτος φόρος επί των κερδών.

  Η εθελοντική εισφορά των «εχόντων» 

  Σε κάθε περίπτωση, τα προαναφερόμενα σενάρια συνιστούν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή σε σχέση με τις αρχικές πληροφορίες οι οποίες μιλούσαν για σχέδιο καθιέρωσης μιας εθελοντικής ειδικής εισφοράς η οποία πρωτίστως θα αφορούσε τους «έχοντες», με έμφαση στην επιχειρηματική κοινότητα.

  Κάτι τέτοιο όμως επί της ουσίας ήδη λειτουργεί, καθώς κάθε πολίτης –είτε αυτός ανήκει στους «έχοντες» είτε όχι- μπορεί σήμερα, οικειοθελώς, να προσφέρει ανά πάσα χρονική στιγμή, στο λογαριασμό Κρατικής Αρωγής (ΙΒΑΝ GR9501000230000002341227461).

  Αυτό έπραξαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εισφέροντας 50 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό με σκοπό την ενίσχυση των δαπανών αποκατάστασης υποδομών.

  spot_img

  ━ more like this

  spot_img

  Trending:

  Η Φωτογραφία της Ημέρας | Πανηγύρι Πτολεμαίδας

  Θέμα: Πανηγύρι Πτολεμαίδας Φωτογραφία: Θωμάς Μπέλλος

  Γιώργος Αγγελόπουλος – Δήμητρα Βαμβακούση: Οι πρώτες εικόνες από τον γάμο τους – ΒΙΝΤΕΟ

  Την πιο ωραία ημέρα της ζωής τους, ζουν ο Γιώργος Αγγελόπουλος με την Δήμητρα Βαμβακούση, οι οποίοι σήμερα ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας. Το...

  Αλίσα Σμιντ: Η πιο σέξι αθλήτρια του κόσμου έκλεψε την παράσταση στην πασαρέλα του Μιλάνου (φωτο)

  Η Αλίσα Σμιντ εκτός από πρωταθλήτρια του στίβου είναι και μοντέλο και έχει συμμετάσχει σε επιδείξεις μόδας σε Μιλάνο και Μαϊάμι ...

  Ο «Ντάνος» ντύθηκε γαμπρός και έβαλε τα κλάματα όταν είδε τη νύφη

  Αφού φίλησε το χέρι της πεθεράς του, έσκυψε να φιλήσει τη νύφη, σχολιάζοντας με χιούμορ πως άργησε Δημοσίευση 19:25’

  Tο σχέδιο της κυβέρνησης για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων – Πρώτο βήμα το 2024

  Κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών έχει ήδη δώσει η Κυβέρνηση, αλλά όπως όλα δείχνουν τα επόμενα βήματα θα οδηγήσουν με...

  Ράνια Τζίμα: «Έγινε παλι viral;» – Τι είπε για τη στιγμή με το ηλεκτρονικό τσιγάρο στον «αέρα»

  Η Ράνια Τζίμα μιλά πρώτη φορά για την viral στιγμή που έβγαλε το ηλεκτρονικό τσιγάρο στον «αέρα» του κεντρικού δελτίου ειδήσεων ...

  Πόζαρε topless στο Instagram και βάζει ξανά στο στόχαστρο τον Πικέ

  Λίγες ημέρες μετά τη βράβευσή της στα VMA του MTV και έναν χρόνο μετά τον χωρισμό τους και το νέο ξεκίνημα του Ζεράρ Πικέ...

  Πετρέλαιο θέρμανσης: Κοντά στο 1,5 ευρώ/lt η τιμή στην έναρξη της περιόδου

  Οι αποφάσεις των διυλιστηρίων και λοιπών εμπλεκόμενων στην διακίνηση των καυσίμων για την εμπορική τους πολιτική ως προς την χορήγηση ή μη εκπτώσεων στο...

  Κοζάνη | Πτολεμαίδα | Περιφέρεια

  Με τα αρώματα των Τοπικών Προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας έχει πλημμυρίσει αυτές τις μέρες το μετρό του Συντάγματος

  Με τα αρώματα των Τοπικών Προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας...

  Η Δ. Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων

  Η Δ. Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη...

  Η Δυτική Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων

  Η Δυτική Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη...

  Ενημέρωση για την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Diaphorina citri στην Κυπριακή Δημοκρατία

  Ενημέρωση για την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Diaphorina...

  Γ. Κασαπίδης: Μια ισχυρή πρωτοβουλία για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας

  Γ. Κασαπίδης: Μια ισχυρή πρωτοβουλία για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας Μια ακόμη διεκδίκηση της Περιφερειακής Αρχής για στήριξη...

  MEDIA