More

    Χατζηδάκης: Οι προϋποθέσεις για νέα μέτρα στήριξης ως το τέλος του χρόνου

    Το ενδεχόμενο να δοθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης ως το τέλος του χρόνου άφησε ανοιχτό ο Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης στο MEGA τα μέτρα θα έχουν στόχο να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές -ειδικά στα τρόφιμα, αλλά, προϋπόθεση είναι η καλή πορεία της οικονομίας και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ ακόμα μία μεταβλητή είναι πλέον και ο παράγοντας πιθανών επιπτώσεων από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

    Και αυτό γιατί τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται άνοδος στην μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, απόρροια της ανόδου που έχει καταγραφεί στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, μετά την φονική εισβολή της Χαμάς στις 7ς Οκτωβρίου, στο Νότιο Ισραήλ.

    Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η ελληνική οικονομία εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, και δεν είναι σε γυάλα. Άρα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπτώσεις από την αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πηγαίνει καλά η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι απαιτείται χρόνος και πως είναι νωρίς ακόμη για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης. Τα σενάρια υπάρχουν ήδη στο τραπέζι, και πως έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο να έχουμε μια πρόσθετη οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στα τρόφιμα ή από εκεί και πέρα να υπάρξει ενίσχυση για την αντιμετώπιση του κόστους της θέρμανσης, ειδικά αν αυτή η κρίση στη Μέση Ανατολή, οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην διεθνή τιμή του πετρελαίου.

    Είπε ακόπμα σχετικά με το κατά πόσον υπάρχουν τα περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου πως η απάντηση συνδέεται με την πορεία της οικονομίας αλλά και με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τη φετινή χρονιά. Προς το παρόν φαίνεται ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

    Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για υπερεκτέλεση, ωστόσο υποστήριξε ότι είναι νωρίς για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Θα γίνει αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει και της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, όπως είπε.

    Πάντως τα σενάρια υπάρχουν ήδη πάνω στο τραπέζι και μιλούν για το ενδεχόμενο επέκτασης για ένα δίμηνο του market pass, όχι μόνο για τους πληγέντες από τις πλημμύρες, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού.

     

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news

    Διαφήμιση με κουμπί κλεισίματοςX