More

    Πετράκης στον Realfm 97,8: Γιατί στην Ελλάδα οι τιμές ανέβηκαν πιο γρήγορα από την Ευρωζώνη

    «Μετά τα σοκ των προηγούμενων ετών – COVID και ενεργειακό- περνάμε σε πιο ισορροπημένα και ελεγχόμενα νερά όσον αφορά στην εξέλιξη της οικονομίας» τόνισε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο Παναγιώτης Πετράκης.

    Ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξε ότι «αναμφισβήτητα έχουμε τις συνέπειες του ενεργειακού και του υψηλού πληθωρισμού κυρίως στα εισοδήματα των πολιτών. Από την άλλη μεριά οι επιχειρήσεις δεν τα πηγαίνουν τόσο άσχημα. Βλέπουμε τους μισθούς στην Ελλάδα να ανεβαίνουν αλλά θα χρειαστούν δύο- τρία χρόνια για να αποκατασταθεί η ισορροπία μετά το σοκ».

    Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη «ο προϋπολογισμός είναι ελεγχόμενος, τα δημοσιονομικά μεγέθη πάνε αρκετά καλά. Σε περίπου δύο χρόνια θα έχουμε καλύτερη σχέση χρέους με ΑΕΠ από ότι η Ιταλία. Αυτό είναι κάτι που δεν το είχε φανταστεί κανείς πριν από πέντε χρόνια. Αλλάζουν τα δεδομένα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη και ως τόπος προσέλκυσης επενδύσεων η Ελλάδα και ας μην γελιόμαστε όχι υπό τις καλύτερες των συνθηκών είναι αρκετά συνεπής και με αρκετές προβλέψεις για αναπάντεχα σοκ. Έχουμε και το κόστος των ζημιών που έγιναν, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί πλήρως στον προϋπολογισμό. Είμαστε πάντως σε μια καλή και ισορροπημένη πορεία».

    Ο κ. Πετράκης τόνισε ότι «μέσα στο 2024 αναμένουμε ότι θα έχουμε τη μείωση των επιτοκίων γιατί θα προσπαθήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες να αποφύγουν το υφεσιακό σοκ. Δεν θα είναι πολύ μεγάλο αλλά θα είναι αισθητό, θα επιβραδυνθούν όλοι οι ρυθμοί στην Ελλάδα. Η Ελλάδα εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα: πολύ υψηλό ρυθμό επενδύσεων και γι’ αυτό ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από ότι στην Ευρώπη. Η προσοχή μας πέφτει σε δύο τομείς: το ένα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος που θα υποφέρουν από τα αυξημένα επιτόκια. Αφετέρου υπάρχει το ζήτημα αναδιοργάνωσης των δημοσίων οικονομικών και συγκέντρωσης φορολογητέας ύλης. Και αυτό εκλαμβάνεται ως μορφή πίεσης πάνω στις ΜμΕ. Το θέμα του πληθωρισμού και των μικρομεσαίων είναι τα δύο πολιτικά ζητήματα, τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

    Ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας για την ακρίβεια ανέφερε ότι «μας έχει απασχολήσει η ιδιορρυθμία του ότι στην Ελλάδα οι τιμές ανέβηκαν πιο γρήγορα από ότι στην Ευρωζώνη. Υπάρχει κι ένα ειδικό θέμα, αρκετές αιτίες. Το ένα είναι ο μεγάλος μεταπρατικός τομέας, είναι πολύ μεγαλύτερος στην ελληνική οικονομία- ανέκαθεν ήταν. Επειδή οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης αποθεμάτων, προμηθειών και τιμολόγησης αυτό λειτουργεί ως επιταχυντής των τιμών. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις χαμηλές δεξιότητες που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς. Υπάρχει επίσης η μικρή συσπείρωση γύρω από τα συνδικάτα που δεν μπορούν να διεκδικήσουν και να ζητήσουν καλύτερους μισθούς. Υπάρχει και το ζήτημα της ολιγοπωλιακής συγκέντρωσης. Αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να εστιάσει κάποιος γιατί δημιουργούν σε περιόδους κρίσεων σοβαρά κενά στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής».

    Ακούστε το ηχητικό:


    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news