More

    Πετρέλαιο θέρμανσης: Πού θα κυμαίνεται η τιμή – Ετοιμάζεται και το επίδομα

    Αν και ο χειμώνας δεν έχει δείξει ακόμη για τα καλά τα «δόντια» του, εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα χρειαστεί να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης είτε επειδή άφησαν άδειες τις δεξαμενές τους την περασμένη χρονιά, είτε επειδή ζουν σε βόρειες περιοχές της χώρας, όπου το κρύο κάνει πιο αισθητή την παρουσία του σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Σε λίγες μέρες από σήμερα λοιπόν, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή χαμηλότερη ακόμη και 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

    Αυτό βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή δεν θα προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» και θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα. Ως τώρα πάντως, η πορεία της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει επιδείξει μια σταθερή συμπεριφορά με «λελογισμένες» αυξομειώσεις και χωρίς σοβαρές αναταράξεις, ενώ κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα έναντι του Οκτωβρίου του 2023.

    Πού θα κυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

    Έτσι, η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, με χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι και με βάσει τα σημερινά δεδομένα, κάτι που ισχύει και για το φυσικό αέριο.

    Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 1,09 ευρώ/λίτρο και 1,11 ευρώ/λίτρο τουλάχιστον στις αστικές περιοχές, «ψαλιδισμένη» κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή έναρξης της προηγούμενης χρονιάς (15 Οκτωβρίου), η οποία ήταν 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

    Σε ευρώ ανά κιλοβατώρα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται στα 0,1107 ευρώ (26 Σεπτεμβρίου), έναντι 0,1347 ευρώ που ίσχυε στις 15 Οκτωβρίου πέρυσι.

    Η τιμή που θα έχουν τελικά όσοι προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι χαμηλότερη εάν συνυπολογιστεί και το επίδομα θέρμανσης. Μέσα στον τρέχοντα μήνα τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα λάβουν τις αποφάσεις σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.

    Έρχονται και αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους για το επίδομα θέρμανσης θα αφορά όλα τα είδη καυσίμων και αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στα κριτήρια χορήγησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Το επίδομα θα διατεθεί σε φυσικά πρόσωπα που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, με δικαιούχους όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ειδικότερα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 16.000 ευρώ για άγαμους και τις 24.000 ευρώ για έγγαμους, με αύξηση ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Η ακίνητη περιουσία των δικαιούχων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για άγαμους και τις 300.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες.

    Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ενώ σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες το ποσό μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση αγορών διπλάσιας αξίας από το δικαιούμενο ποσό μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news