More

    Εισφορά αλληλεγγύης: Αναζητείται λύση για να μείνουν οι συντάξεις ακέραιες

    Την απάντηση και τις διορθώσεις της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, περιμένουν οι συνταξιούχοι για το τι θα γίνει με την εισφορά αλληλεγγύης που όπως καταγγέλλουν οδηγεί ουσιαστικά σε μειώσεις συντάξεων παρά τις αυξήσεις που γίνονται κάθε χρόνο, αναφέρει ο ΑΝΤ1.

    Το Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι η κυρία Κεραμέως ετοιμάζει «κόφτη» στις συντάξεις και χαρακτηρίζει ληστρική την όποια απόφαση πλην της κατάργησης της εισφοράς. Όπως λέει το Υπουργείο θα γίνει ένας διορθωτικός μηχανισμός, ώστε κανείς να μην δει μείωση, ενώ έρχεται αύξηση 2,5%. Άρα, όχι μόνο δεν καταργείται η Εισφορά, αλλά ούτε και μειώνονται οι κλίμακές της.

    Για παράδειγμα, μια αύξηση της τάξης των 1390 ευρώ τον μήνα, έπρεπε ο συνταξιούχος να λάβει 34,95 ευρώ επιπλέον. Εάν ενεργοποιηθεί η εισφορά 3%, τότε θα δει μείωση στη σύνταξή του της τάξης των 42,74 ευρώ. Η αύξηση που θα λάβει ο συνταξιούχος θα είναι 9,73 ευρώ για να μην ενεργοποιηθεί η εισφορά.

    Τι λέει το ΕΝΔΙΣΥ

    «Η κυρία Κεραμέως κόβει τις συντάξεις σε πάνω από 752 χιλιάδες συνταξιούχους, που έχουν κράτηση στην εισφορά αλληλεγγύης», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.

    Όπως υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι, η κυρία Κεραμέως και το επιτελείο της αποφάσισαν να μετατρέψουν την εισφορά σε «κόφτη» των αυξήσεων για τις συντάξεις. Άλλωστε, η προσωπική διαφορά στερεί αυξήσεις σε 700 χιλιάδες συνταξιούχους, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε 752 χιλιάδες συντάξεις.

    «Έχει οδηγηθεί η κατάσταση και σε στρεβλώσεις, αφού βλέπουμε ότι  κάποιος παίρνει μια αύξηση ονομαστική και ουσιαστικά οδηγείται σε μείωση της σύνταξης», δηλώνει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, πρώην υπουργός Εργασίας.

    628 ευρώ τον χρόνο

    Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με 1660 ευρώ τον μήνα που πλήρωνε 3% εισφορά, άρα 597 ευρώ τον χρόνο, με την αύξηση 2,5% της σύνταξης πηγαίνει στα 1701,5 ευρώ. Για 1,5 ευρώ πηγαίνει στην κλίμακα 6% κι η εισφορά του διπλασιάζεται στα 1225 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, η επιβάρυνση είναι 628 ευρώ τον χρόνο.

    Αν κι η υπουργός αναγνωρίζει την στρέβλωση και θα προχωρήσει σε διορθώσεις, αυτές δεν αφορούν στη φετινή χρονιά καθώς αφενός δεν υπήρξε δημοσιονομικά ουδέτερη λύση, αφετέρου το κόστος της δικαιότερης λύσης που συζητήθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία, κρίθηκε απαγορευτικό.

    Δείτε σχετικό βίντεο

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news