More

    ΑΑΔΕ: Ποιοι θα λάβουν νέα εκκαθαριστικά φόρου

    Έρχονται εκκαθαριστικά φόρου από την Εφορία στους πολίτες που δεν υπέβαλλαν την φορολογική δήλωση το 2019 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.

    Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η Εφορία θα υπολογίσει τον φόρο αυτόν κατ’ …εκτίμηση. Ενώ μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ θα στείλει τα σημειώματα με την καταβολή των φόρων στους υπόχρεους. Επίσης επισημαίνεται πως το εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι παραπάνω θα αναφέρει τα εξής:

    •  η Φορολογική Διοίκηση έκανε τον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου επειδή δεν έγινε η υποβολή δήλωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.
    • θα αναγράφονται τα στοιχεία  που ελήφθησαν υπόψη της μέχρι την ημερομηνία έκδοσης για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης.

    Και οι υπόχρεοι φορολογούμενοι για να ενημερωθούν για το σημείωμα με το φόρο θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

    • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν το myAADE.
    • Μετά θα πρέπει να πάνε στην ειδοποίηση με διαδρομή (link) προκειμένου να μεταβούν στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ.
    • Στη συνέχεια μπορούν να δουν την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου και να την εκτυπώσουν .

    Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Σημειώνεται δε πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, μετά οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν  για το φορολογικό έτος 2018 δήλωση φόρου εισοδήματος και να συνυποβάλλουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Στην περίπτωση αυτή, η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου δεν ισχύει αυτοδικαίως.

    Και εκδίδεται άμεσα η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση την υποβληθείσα δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά και βεβαιώνονται οι οφειλές που προσδιορίζονται με την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου. Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.

    Διευκρινίζεται δε πως οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώνουν τον οφειλόμενο  με βάση την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρο εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης αυτής, εκτός αν υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το ίδιο χρονικό περιθώριο έχουν και για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής.

    Σε κάθε περίπτωση στο τέλος του 2024 αναμένεται να  χαθούν  δεκάδες χιλιάδες  φορολογικές υποθέσεις καθώς παραγράφεται η χρήση του 2018.

    Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

    Μεταξύ άλλων η ΑΑΔΕ  αναφέρει και το ποια είναι η διαδικασία για την έκδοση πράξης  εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2018 Αναλυτικά:

    – Θα εκδοθεί πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση το 2019 ενώ είχαν την υποχρέωση να το κάνουν και των οποίων το βεβαιωθέν ποσό ξεπερνά τα 30 ευρώ. Το παραπάνω θα διαπιστωθεί από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση όπως από την φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης αλλά και από το ποσό φόρου προς καταβολή.

    – Με την ίδια πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.  Σε περίπτωση εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης  μπορεί να εκδοθεί πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου και για τους δύο συζύγους/μέρη συμφώνου συμβίωσης,  εάν εξακολουθεί να υφίσταται η έγγαμη σχέση ή το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής πράξης.

    – Η έκδοση τη πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου γίνεται για το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνονται μεταξύ άλλων από:

    • τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων,
    • αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα,
    • τόκους,
    • δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2018 και:

    από διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή προέρχονται από ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ, καθώς επίσης και στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας και εν γένει από κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους που λαμβάνει η Φορολογική Διοίκηση.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news